Posledních pár dní mě pronásleduje neskutečná chuť na párky (čtete správně – na párky). Nejsem těhotná, ani nemocná, prostě jen posedlá. A jelikož to není úplně nejzdravější potravina, rozhodla jsem se, že když už si je dám, tak to bude stát za to. Hotdog byl jasňačka, ale jak ho povýšit na opravdovou delikatesu?

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat – spojila jsem jednu posedlost s druhou a vytvořila Banh mi hotdogy. Je to perfektní jídlo na akci s kamarády (hot dog je podle mě totálně společenské jídlo) a nebo na víkendový oběd (místo kachny, ideál), a když je navíc s domácí houskou.

Ingredience

Na 8 housek budete potřebovat:

  • 450 g polohrubé mouky + hrst na posypávání
  • 200 ml teplé vody
  • 50 g cukru
  • 1/2 kvasnicové kostky
  • 2 vejce
  • 25 g rozpuštěného másla + cca 15 g na potření hotových kousek
  • 1 čajová lžička soli

Postup

Do teplé vody přidejte cukr a kvasnice, rozmíchejte a nechte 10 minut odpočinout. V malé misce rozšlehejte 1 celé vejce a 1 žloutek. Zbylý bílek dejte do hrníčku, přidejte 4 polévkové lžíce vody, rozmíchejte a uložte do lednice. Máslo rozpusťte buď v mikrovlnce, nebo na sporáku.

Do větší mísy dejte mouku a sůl, přilijte rozšlehaná vejce (žloutky), máslo a vodu s kvasnicemi. Dřevěnou vařečkou míchejte v míse, dokud se těsto nezačne odlepovat od stran. Těsto vyndejte na pracovní plochu a 5 minut hněťte rukama, když se vám začne lepit, posypte trochou mouky.

Takto připravené těsto dejte zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 60 minut. Poté těsto vyndejte, rozdělte na 8 dílů (ideálně je odvažte na váze, aby byly stejné). Každý díl rozválejte na obdélník o délce cca 25 cm a šířce cca 15 cm.

Nejprve zahněte spodní polovinu zespoda nahoru (jako byste vytvářeli kapsu), poté přes to přehněte horní polovinu. Teď zahněte okraje – cca 2 cm z každé strany zahněte dospodu. Housky přesuňte na plech s pečícím papírem – na levou půlku plechu 4 a na pravou zbylé 4 tak, aby měly od sebe vždy 2 cm odstup (budou mít 2 cm po své dlouhé straně a 2 cm po krátké straně).

Posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte opět 60 minut kynout. Troubu předehřejte na 190 °C (pokud používáte horkovzduch, dejte 170 °C). Housky potřete bílkem s vodou a vložte do trouby, pečte 15 minut. Po vyjmutí z trouby potřete housky rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.

Na hotdogy

  • 2 střední mrkve
  • 4 lžíce bílého vinného octa
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 menší salátová okurka
  • 1 malá sklenička majonézy
  • 3 větší cibule
  • 8 párků (ideálně hovězích, ale stačí kvalitní vepřové)
  • 8 housek
  • 1 svazek koryandru (nebo klidně i víc)

Postup

Nejprve nakrájejte mrkve na tenoučké krátké nudličky, dejte do misky, přidejte ocet a cukr a promíchejte. Nechte v lednici alespoň 3 hodiny před podáváním (ideálně přes noc). Nakrájejte okurku na tenké krátké nudličky. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka a dejte smažit na pánev a posolte – osmažte ji dozlatova.

Párky ogrilujte na grilovací pánvi, nebo venkovním grilu. Housky rozřízněte v polovině a obě vnitřní strany potřete majonézou. A teď už jen poskládejte – nejdříve dejte dovnitř trochu smažené cibule, na to párek, na jednu stranu na párek mrkev a na druhou okurku. Nakonec posypejte natrhaným koriandrem. Kdo má rád pálivější může přidat papričku jalapeño na kolečka, nebo nějakou pálivou omáčku.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang