jablečné křupky

Co je lepší než jablečný koláč a mnohem jednodušší na přípravu? Jablečné křupky. Tento recept na jablečné křupky je uvnitř vláčný a na povrchu křehký, avšak křupavý.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 50 minut
  • Celkem: 1 hodina 10 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

Na jablečnou náplň

  • 560 g jablek (asi 5 velkých nebo 7 malých), zbavených jádřinců a nakrájených na 0,5 cm silné plátky
  • ⅓ šálku medu nebo javorového sirupu
  • ¼ šálku vody nebo bourbonu či brandy nebo jablečného moštu či jablečné šťávy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky škrobu z maranty nebo 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého koření nebo muškátového oříšku
  • vanilková zmrzlina pro podávání

Na polevu

  • 1 šálek ovesných vloček (pro bezlepkové křupky použijte bezlepkové ovesné vločky)
  • ½ šálku mandlové mouky
  • ½ šálku nasekaných pekanových nebo vlašských ořechů (volitelné, ale doporučené)
  • ⅓ šálku lehce zabaleného kokosového cukru nebo hnědého cukru
  • ¼ lžičky jemné mořské soli
  • 4 lžíce nesoleného másla, rozpuštěné
  • ¼ šálku bílého jogurtu (řeckého nebo běžného)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Nakrájená jablka vložte do 22 cm zapékací misky.
  3. V odměrce na tekutiny vyšlehejte med a vodu, dokud se nespojí.
  4. Přidejte citronovou šťávu, škrob, skořici a nové koření a prošlehejte. Směs nalijte na jablka a promíchejte. Pečte 20 minut.
  5. Mezitím ve středně velké míse smíchejte ovesné vločky, mandlovou moučku, pekanové ořechy, kokosový cukr a sůl.
  6. Přimíchejte rozpuštěné máslo a jogurt.
  7. Míchejte, dokud se do směsi nevsákne všechna mouka a dokud není směs v celém těstě vlhká.
  8. Po 20 minutách pečení jablka promíchejte a rovnoměrně je rozdělte do pekáče.
  9. Na náplň rovnoměrně naneste malé lžičky ovesné směsi.
  10. Vraťte pekáč do trouby a pečte dalších 25 až 30 minut, dokud náplň nebude na okrajích bublat a povrch nebude pěkně zlatavý.
  11. Před podáváním nechte 5 až 10 minut odpočívat.
  12. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou.
  13. Zbytky vydrží přikryté v lednici asi 5 dní.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang