gratinovane-brambory-3

Tyto krémové zapečené brambory jsou skvělou přílohou k pečenému masu. Nebo přidejte salát a podávejte jako jednoduchou večeři.

Ingredience

  • 4 bobkové listy
  • Svazek tymiánu
  • 500 ml smetany
  • 500 ml crème fraîche
  • Strouhaný muškátový oříšek
  • 1 stroužek česneku rozříznutý na polovinu
  • 50 g másla a další máslo na přípravu pokrmu
  • 2,5 kg brambor, všechny zhruba stejně velké, oloupané

Postup

  1. Rozdrťte bobkový list a tymián a vložte je do hrnce se smetanou, crème fraîche, muškátovým oříškem a polovinou stroužku česneku. Přiveďte k varu a pak 2 minuty povařte. Odstavte a nechte vylouhovat.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Zbylý česnek utřete se solí a potřete jím vnitřek velké obdélníkové zapékací misky. Misku lehce vymažte máslem. V hrnci rozpusťte zbývající máslo.
  3. Nakrájejte brambory na tenké plátky pomocí mandolíny a naskládejte je do misky. Použijte jich jen tolik, aby misku těsně zaplnily.
  4. Brambory přelijte teplou smetanou a přitom mezi ně vmáčkněte bylinky.
  5. Pečte 1 hodinu nebo dokud nejsou brambory propečené a na povrchu křupavé, v polovině pečení je potřete rozpuštěným máslem.
  6. Nechte je asi 10 minut vychladnout a podávejte přímo z misky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang