brownies2b252822529-2961992

Víte, co je vážně zvláštní? Jak málo čokoládových receptů tady na blogu mám! Nebo spíš relativně málo vzhledem k tomu, jak moc miluju čokoládu. Možná je to ale tím, že se většinou stihne všechna vypařit, ještě než dojde na pečení/přípravu dezertu.

Já za to ale opravdu nemůžu. No vážně. Ona prostě vždycky nějak sama od sebe zmizí. Vůbec netuším, jak se to tak vždycky semele. A pak jdu péct a čokoláda nikde. Samovolné rozplynutí. Záhada. Trvám na tom, že bermudský trojúhelník uprostřed naší kuchyně je naprosto reálná a neotřesitelnými fakty podložitelná věc. Jinak by nám přece pořád nechyběla čokoláda, karamel, kondenzované mléko, arašídové máslo.

Řekla bych, že po tolika letech zkoumání se tento jev dá považovat za vědecky ověřený. Je to zkrátka klasická anomálie. Zákon zachování hmotnosti tu neplatí. Čokoláda, kterou vložíte do lednice nebo spíže, zkrátka nikdy nemá stejnou hmotnost jako ta, kterou vytáhnete ven. Statistika nelže! Jednou vědec, navždy vědec.

Tentokrát to ale bylo jinak. Pekla jsem pro kamarádku. A kamarádce čokoládu jednoduše nenecháte zmizet (prostě ji nesežerete, rozumíme si), to je jasný. To si i bermudský trojúhelník dá pozor. A její přání znělo jasně – něco čokoládového, hodně moc čokoládového! 

A tak jsem se vrhla do pečení. A byly z toho brownies z tmavé čokolády s opraženými lískovými oříšky a krémem z mléčné čokolády (tzv. crémeux jsem chtěla vyzkoušet už věky a je to pecka). Navrch už jen pár malin, trochu poprášit lyofilizovanými a hotovo. Nezní to božsky? Rozhodně skvělá motivace, abych ten bermudský trojúhelník trochu krotila!

Brownies s lískovými oříšky a krémem z mléčné čokolády

Ingredience:

  • 140 g másla + navíc na vymazání formy
  • 200 g kvalitní tmavé čokolády (70%)
  • 2 vejce
  • 140 g krupicového cukru
  • 70 g hladké mouky
  • 30 g kakaa holandského typu
  • špetka soli
  • 40 g lískových oříšků, opražených a oloupaných

Krém z mléčné čokolády:

  • 1/2 plátku želatiny
  • 2 žloutky
  • 15 g krupicového cukru
  • 80 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 80 ml plnotučného mléka
  • 140 g kvalitní mléčné čokolády, nalámané na malé kousky

Na dokončení hrst čerstvých malin, lískové oříšky a rozdrcené lyofilizované maliny.

Postup

Nejdříve připravte krém. Želatinu namočte do studené vody. Žloutky vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Zatímco šleháte žloutky, smetanu a mléko společně zahřejte téměř k varu. Za stálého míchání vlijte horkou směs smetany a mléka ke žloutkům. Když se směs spojí, ihned ji vlijte zpět do rendlíku, vraťte na plotnu a za stálého míchání ji zahřejte na 83°C.

Stáhněte rendlík z plotny a přidejte k základu krému vymačkanou želatinu. Promíchejte. Čokoládu dejte do vyšší nádoby a nalijte na ní základ krému. Promíchejte a poté tyčovým mixérem vymixujte v hladkou lesklou směs. Přelijte přes jemní sítko do misky (zbavíte se bublinek), nechte vychladnout a uložte do lednice alespoň na 4 hodiny. 

Troubu předehřejte na 170°C. Kulatou dortovou formu o průměru 18 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Máslo a čokoládu společně dejte do rendlíku a na mírném plameni (nebo nad vodní parou) zvolna zahřívejte, dokud se nerozpustí. Stáhněte z plotny, promíchejte a nechte zchladnout. Pozor, směs nesmí ztuhnout. 

Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Bude to trvat asi 10 minut. Mouku, kakao a sůl společně prosejte přes jemné síto. Do vaječné směsi vmíchejte čokoládu s máslem a pak stěrkou zapracujte moučnou směs a nakonec i oříšky. Těsto by mělo být krásně hladké. Vlijte ho do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby.

Pečte zhruba 20 minut. Povrch brownies by měl být pevný, střed stále ještě vlhký a třaslavý. Nechte vychladnout. Poté uložte do lednice.

Vychlazený krém pomocí lžíce ledabyle naneste na povrch brownies. Dozdobte čerstvými malinami a lískovými oříšky a poprašte lyofilizovanými malinami.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang