Nejlepší recept na čerstvou rajčatovou omáčku

OmáčkyOmáčky a dipy
cerstva-rajcatova-omacka-7197001

Naučte se připravit rajčatovou omáčku doma. Tento jednoduchý a chutný recept se připravuje z čerstvých rajčat a hodí se na těstoviny, pizzu a další pokrmy.

Pokud máte plnou zahradu rajčat, je to skvělý způsob, jak je využít. Můžete si ji přihodit k těstovinám nebo cuketovým nudlím, namazat na domácí pizzu nebo jí po lžících přelít křupavý obalovaný lilek.

Ať už ji podáváte jakkoli, je to fantastický způsob, jak si vychutnat rajčata, dokud jsou nejlepší.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 33 minut
  • Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 1,3 kg středně velkých rajčat
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ⅓ šálku jemně mleté šalotky
  • 2 velké stroužky česneku, jemně mletého
  • ½ lžičky mořské soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky balzamikového octa
  • ¼ lžičky třtinového cukru
  • ¼ lžičky sušeného oregana
  • ¼ lžičky červených pepřových vloček
  • 1 snítka čerstvé bazalky

Postup

  1. Rajčata rozkrojte napůl a vydlabejte z nich semínka.
  2. Nad velkou mísu postavte struhadlo a řeznou stranou dužiny rajčat přitlačte na velké otvory struhadla.
  3. Nastrouhejte dužinu rajčat do mísy a ponechte slupky.
  4. Olivový olej rozehřejte ve středně velkém hrnci na mírném ohni.
  5. Přidejte šalotku, česnek, sůl a několik zrnek černého pepře a za častého míchání vařte 3 minuty.
  6. Přidejte rajčata, rajčatový protlak, balzamikový ocet, třtinový cukr, oregano, vločky červené papriky a snítku bazalky.
  7. Přikryjte a za občasného míchání vařte na mírném ohni 30 minut.
  8. Vyjměte a vyhoďte snítku bazalky a dochuťte podle chuti.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang