Recept na citronovou kuřecí polévku s orzo

Kuřecí masoPolévkyTěstoviny
Kuřecí polévka

Tato polévka je velmi chutná, obsahuje křehké kousky kuřecího masa v citronovém vývaru s těstovinami orzo, mrkví, cibulí, celerem a baby špenátem.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • Celkem: 1 hodina 20 minut
  • Počet porcí: 12

Ingredience

  • 230 g těstovin orzo
  • 1 lžička olivového oleje
  • 3 střední mrkve, nakrájené na kousky, nebo více podle chuti
  • 3 kousky celeru, nakrájené
  • 1 střední cibule, nakrájená na kousky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 1 bobkový list
  • 3 kartony kuřecího vývaru bez tuku s nízkým obsahem sodíku
  • ½ šálku čerstvé citronové šťávy
  • 1 citron zbavený kůry
  • 230 g vařených kuřecích prsou, nakrájených na kousky
  • 1 balení listů baby špenátu
  • 1 citron nakrájený na plátky na ozdobu – volitelně
  • ¼ šálku strouhaného parmezánu – volitelně

Postup

  1. Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou.
  2. Vmíchejte orzo a znovu přiveďte k varu.
  3. Těstoviny vařte odkryté, dokud nejsou částečně uvařené, ale ještě ne měkké, asi 5 minut.
  4. Slijte je a propláchněte studenou vodou, dokud zcela nevychladnou.
  5. Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej.
  6. Přidejte mrkev, celer a cibuli.
  7. Vařte a míchejte, dokud zelenina nezačne měknout a cibule nezprůsvitní, 5 až 7 minut.
  8. Přidejte česnek, vařte a míchejte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
  9. Směs ochuťte tymiánem, oreganem, bobkovým listem, solí a černým pepřem.
  10. Vařte dalších 30 sekund, než do hrnce přilijete kuřecí vývar.
  11. Vývar přiveďte k varu.
  12. Hrnec částečně přikryjte, snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 10 minut.
  13. Do vývaru vmíchejte orzo, citronovou šťávu a citronovou kůru.
  14. Přidejte kuřecí maso.
  15. Vařte, dokud se kuře a orzo neprohřejí, asi 5 minut.
  16. Přidejte baby špenát; vařte, dokud špenát nezvlhne ve vývaru a orzo nezměkne, 2 až 3 minuty.
  17. Naberte polévku do misek.
  18. Ozdobte ji plátky citronu a parmezánem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang