Tato polévka je velmi chutná, obsahuje křehké kousky kuřecího masa v citronovém vývaru s těstovinami orzo, mrkví, cibulí, celerem a baby špenátem.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 1 hodina
- Celkem: 1 hodina 20 minut
- Počet porcí: 12
Ingredience
- 230 g těstovin orzo
- 1 lžička olivového oleje
- 3 střední mrkve, nakrájené na kousky, nebo více podle chuti
- 3 kousky celeru, nakrájené
- 1 střední cibule, nakrájená na kousky
- 2 stroužky česneku, mleté
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- ½ lžičky sušeného oregana
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 1 bobkový list
- 3 kartony kuřecího vývaru bez tuku s nízkým obsahem sodíku
- ½ šálku čerstvé citronové šťávy
- 1 citron zbavený kůry
- 230 g vařených kuřecích prsou, nakrájených na kousky
- 1 balení listů baby špenátu
- 1 citron nakrájený na plátky na ozdobu – volitelně
- ¼ šálku strouhaného parmezánu – volitelně
Postup
- Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou.
- Vmíchejte orzo a znovu přiveďte k varu.
- Těstoviny vařte odkryté, dokud nejsou částečně uvařené, ale ještě ne měkké, asi 5 minut.
- Slijte je a propláchněte studenou vodou, dokud zcela nevychladnou.
- Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej.
- Přidejte mrkev, celer a cibuli.
- Vařte a míchejte, dokud zelenina nezačne měknout a cibule nezprůsvitní, 5 až 7 minut.
- Přidejte česnek, vařte a míchejte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
- Směs ochuťte tymiánem, oreganem, bobkovým listem, solí a černým pepřem.
- Vařte dalších 30 sekund, než do hrnce přilijete kuřecí vývar.
- Vývar přiveďte k varu.
- Hrnec částečně přikryjte, snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 10 minut.
- Do vývaru vmíchejte orzo, citronovou šťávu a citronovou kůru.
- Přidejte kuřecí maso.
- Vařte, dokud se kuře a orzo neprohřejí, asi 5 minut.
- Přidejte baby špenát; vařte, dokud špenát nezvlhne ve vývaru a orzo nezměkne, 2 až 3 minuty.
- Naberte polévku do misek.
- Ozdobte ji plátky citronu a parmezánem.