Recept na smažená kuřecí játra po jižansku

Hlavní jídlaKuřecí masoPokrmy z vnitřností

Vyzkoušejte toto klasické jídlo v nové podobě. Podávejte s pepřovou omáčkou a chuť vás překvapí.

Smažená kuřecí játra, klasické oblíbená jižanské jídlo, lze dnes najít po celých Spojených státech. Tento lahodný pokrm, který se obvykle podává v restauracích, rychle získává na oblibě.

Smažená kuřecí játra jsou univerzálním pokrmem, protože se mohou podávat buď jako předkrm, nebo jako hlavní chod s přílohami, jako jsou bramborová kaše, omáčka a zelný salát.

Jižanská smažená játra – recept

Smažená kuřecí játra jsou chutným a snadným pokrmem, který jistě udělá dojem na rodinu i přátele. Díky chutnému těstíčku a křupavé struktuře se k tomuto oblíbenému jižanskému pokrmu budou všichni vracet, aby si dali další. Až budete chtít příště při večeři udělat dojem, vyzkoušejte takto připravená kuřecí játra.

Ingredience na jižanská smažená játra

  • 500 g kuřecích jater
  • 1 vejce
  • ½ šálku mléka
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • sůl a pepř podle chuti
  • rostlinný olej na smažení

Postup na jižanská smažená játra

  1. Kuřecí játra vložte do cedníku, propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Osušte je papírovými utěrkami.
  2. V mělké misce rozšlehejte mléko a vejce. Do sáčku se zipem dejte mouku, česnekový prášek, sůl a pepř a protřepejte, aby se spojily.
  3. Rozehřejte olej ve fritéze nebo ve velkém hrnci na 190 °C.
  4. Kuřecí játra ponořte do vaječné směsi, aby se obalily, pak je po jednom přendejte do moučné směsi a protřepejte sáček, aby se zcela obalily.
  5. Opatrně vložte obalená játra po několika kusech do horkého oleje a smažte, dokud nebudou křupavá a zlatohnědá, 5 až 6 minut.

TIP: Vyzkoušejte i jiné pokrmy z jater, co třeba tento játrový guláš nebo játrovou omáčku?

Játra na cibulce jsou oblíbeným levným pokrmem.

Recept na smažená játra na cibulce – restovaná játra na cibulce

Kuřecí játra na cibulce jsou chutným a na přípravu nenáročným pokrmem, který má v české kuchyni dlouholetou tradici. Nejčastěji se podávají s rýží, hodí se k nim však i houskový knedlík, brambory nebo pečivo.

Ingredience na smažená játra na cibulce

  • 1 ks cibule
  • sůl
  • masox
  • mléko na namočení jater
  • pepř mletý
  • 100 g anglická slanina
  • 100 g točený salám
  • 400 g kuřecí játra
  • drcený kmín
  • olej nebo sádlo

Postup na smažená játra na cibulce

  1. Játra si nakrájíme a můžeme je namočit do mléka, pokud je chceme měkčí. Dále si nakrájíme na kostičky cibuli, anglickou slaninu, salám.
  2. Na sádlo nebo olej dáme restovat cibuli, anglickou a salám.
  3. Po chvíli přidáme játra (až cibule zesklovatí). Restujeme, přidáme kmín, pepř. Pak zaprášíme hladkou moukou. Zalijeme vodou a necháme vařit alespoň 15 minut.
  4. Nakonec přidáme masox nebo kostku vývaru a osolíme.

Recept na drůbeží játra

Játra jsou oblíbená pro svou dostupnost a nízkou cenu. Jsou tak důkazem, že pro přípravu lahodného jídla nemusíte za suroviny utrácet tisícikoruny a můžete tak vyzkoušet lahodný pokrm na drůbeží játra.

Ingredience na drůbeží játra

  • 0,5 kg drůbežích jater
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • pepř mletý
  • drcený kmín
  • sůl
  • olej
  • voda

Postup na drůbeží játra

  1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme omytá a okapaná játra a opečeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme pepř a kmín a dusíme. Pozor – solíme, až když jsou játra měkká.
  2. Pak také přidáme mouku rozkvedlanou v trošce vody a dovaříme.
  3. Jako příloha se hodí rýže, těstoviny, brambory i knedlíky.
Dušená játra s rýží, klasický recept našich babiček.

Recept na obalovaná kuřecí játra

Játra jsou skvělou ingrediencí, kterou si můžete připravit hned na několik různých způsobů a tento v těstíčku na obalovaná kuřecí játra je jeden z nich.

Ingredience na obalovaná kuřecí játra

  • 1 balíček kuřecích jater
  • 3 vejce
  • 4 lžíce polohrubé mouka
  • 4 lžíce solamylu (bramborový škrob)
  • 1 lžíce koření např. grilovací, kari, paprika, atd. – podle chuti
  • 1 lžíce bylinek
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • česnek

Postup na obalovaná kuřecí játra

  1. Rozmrazená játra obalíme v polohrubé mouce, namáčíme do těstíčka z vajec, mouky, solamylu a koření a smažíme do růžova.
  2. Když máme všechna játra osmažená, do výpeku dáme pokrájené bylinky a necháme chvilku zarestovat. Pak přidáme jogurt, utřený česnek, zamícháme a osolíme dle chuti. Omáčkou přeléváme řízečky.
  3. Podáváme s brambory.

Smažená játra na přírodno na toustu – recept

Smažená kuřecí játra se hodí nejen jako nádivka a paštika, ale i jako cenově výhodný předkrm nebo lehký oběd.

Ingredience na smažená játra na přírodno na toustu

  • 250 g kuřecích jater
  • 2 šalotky nakrájené nadrobno
  • velká hrst plocholisté petrželky, listy velmi nahrubo nasekané
  • 1 lžíce kaparů, opláchnutých a okapaných, nahrubo nasekaných
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce octa sherry
  • 4 krajíce chleba, například kváskového
  • 1 lžíce hladké mouky
  • velká špetka kajenského pepře

Postup na smažená játra na přírodno na toustu

  1. Játra prohledejte, odřízněte z nich tukové kousky a šlachy a osušte je. Šalotku, petrželku a kapary dejte do mísy a pokapejte polovinou olivového oleje a 1 lžíce sherry octa.
  2. Opečte chléb. Játra obalte v mouce a kajenském pepři a vydatně je osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte zbytek oleje a játra smažte na opravdu vysokém plameni 4-5 minut, dokud nebudou zvenku hnědá a křupavá a upečená, ale uprostřed ještě trochu růžová. Do pánve stříkneme zbylý ocet a necháme 1 min probublávat.
  3. Obsah pánve vyklopíme spolu se šalotkou a petrželkou, vše promícháme, podle chuti okořeníme a nasypeme na opečený chléb. Dochuťte trochou křupavé mořské soli a podávejte.

Recept na játra – paštičky s žampiony a játry

Tyto malé paštičky z jater a žampionů jsou v některých zemích vánočním pokrmem. Ovšem podávat je můžete po celý rok jako předkrm nebo jako lehkou večeři.

Ingredience na játrové paštičky

  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 cibule nakrájené nadrobno
  • 250 g balení žampionů, nakrájených na kousky
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 400 g kuřecích jater, zbavených šlachovitých kousků
  • 3 lžíce brandy
  • 140 g strouhanky
  • svazek plocholisté petrželky, nasekaný
  • hrst vlašských ořechů, nasekaných
  • 12 dlouhých plátků slaniny

Postup na játrové paštičky

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Na velké pánvi rozehřejte olej a na něm nechte změknout cibuli asi 10 minut pod poklicí. Zvyšte teplotu, přidejte houby a smažte je asi 10 minut, dokud nezezlátnou a neodpaří se všechna tekutina. Vmíchejte česnek a vařte ještě 1 minutu. Vše vyklopte na talíř.
  2. Osušte játra a přidejte na pánev ještě trochu oleje. Smažte je po dávkách asi 20 sekund z každé strany, dokud nezezlátnou, ale nejsou propečené. Odložíme je na talíř.
  3. Přilijte brandy a nechte ho zredukovat na 1 lžíci. Po vychladnutí játra nahrubo nakrájejte a smíchejte s cibulí, houbami, brandy, chlebem a téměř celou petrželkou a ořechy.
  4. Do důlků formy na muffiny navineme jako malá hnízda nudličky slaniny. Lžící do nich dejte nádivku, posypte ji zbylými ořechy a pečte přikryté alobalem 20 minut.
  5. Odklopíme a pečeme dalších 25 minut, dokud slanina nezezlátne. Při podávání posypte zbylou nasekanou petrželkou.

Kuřecí játra na pánvi – recept

Jedná se o rodinnou klasiku. Pokud máte rádi kuřecí játra, tento recept si zamilujete jako předkrm nebo lehkou večeři. Podávejte je s krekry nebo křupavým chlebem.

Ingredience na kuřecí játra na pánvi

  • 8 plátků slaniny nakrájené na kousky
  • 1 sladká cibule, jemně nakrájená
  • 450 g kuřecích jater, opláchnutých a ořezaných
  • 1 a ½ hrnku burgundského nebo jiného suchého červeného vína
  • ¼ hrnku nakrájených zelených oliv bez pecek

Postup na kuřecí játra na pánvi

  1. Slaninu opečte na velké pánvi na středním ohni, dokud nebude téměř křupavá. Vyjměte slaninu z pánve a nechte ji okapat na papírových utěrkách. Z pánve slijte tuk a nechte na dně tenkou vrstvu.
  2. Na stejné pánvi přidejte cibuli; vařte ji a míchejte na středním ohni, dokud nezměkne, asi 5 minut. Vmíchejte kuřecí játra a rychle je zvenku opečte.
  3. Přilijte víno a v případě potřeby ho přidejte více, aby byla kuřecí játra zakrytá. Vmíchejte olivy. Přikryjte a vařte 20 minut.
  4. Těsně před podáváním vmíchejte slaninu.
Klasický trojobal z jater vykouzlí skvělou variantu řízečků.

Smažená kuřecí játra – recept

Tato křupavá a zemitá játra, namočená v pálivé omáčce, jsou jako chuťově výraznější a zajímavější verze kuřecích nugetek.

Ingredience na smažená kuřecí játra

  • 450 g kuřecích jater
  • 3/4 šálku podmáslí
  • 1 lžíce pálivé omáčky a další na podávání
  • 1/2 šálku mouky
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 1 a 1/2 šálku panko strouhanky
  • rostlinný olej
  • sůl

Postup na smažená kuřecí játra

  1. Kuřecí játra zbavte blanek a tuku a poté je rozkrojte na polovinu. Ve středně velké míse smíchejte podmáslí a 1 lžíci pálivé omáčky a přidejte oříznutá kuřecí játra. Kuřecí játra marinujte v chladničce alespoň 1 hodinu.
  2. Kuřecí játra nechte okapat na jemném sítu. Do tří samostatných středně velkých misek nebo mělkých misek dejte mouku, vejce a panko strouhanku. Každý kus masa obalte v mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance. Obalená játra položte na plech nebo talíř s okrajem.
  3. Do velké těžké pánve nalijte tolik oleje, aby dosáhl hloubky asi 3 cm. Olej zahřívejte na mírně vysoké teplotě, dokud nedosáhne teploty 190 °C na fritovacím teploměru nebo teploměru s okamžitým měřením.
  4. Po částech vkládejte do rozpáleného oleje obalená játra a smažte je za občasného otáčení, dokud nezezlátnou a nekřupou, 3-4 minuty z každé strany.
  5. Játra přendejte na velký talíř vyložený papírovými utěrkami a osolte je. Játra podávejte s další pálivou omáčkou.

Kuřecí játra jsou celosvětově nejčastěji konzumovaným orgánovým masem, a to z dobrého důvodu. Kuřecí játra mají nejen vysoký obsah nezbytných vitamínů a minerálů, ale jsou také bohatá na bílkoviny. Jedna porce poskytuje 8 gramů bílkovin, což je vhodné pro téměř jakýkoli typ stravy.

Kromě bílkovin jsou kuřecí játra plná řady vitamínů a minerálů. 85 g kuřecích jater obsahuje více než 50 % doporučené denní hodnoty železa a je vynikajícím zdrojem vitaminů A, D, E, K a B12. Tyto základní vitaminy jsou důležité pro udržení života a podporu zdraví. Vitamíny A a D pomáhají zlepšovat zrak, zatímco vitamíny K a B12 jsou velmi důležité pro zdravé kosti.

Zvláště prospěšné je železo obsažené v kuřecích játrech. Železo je nezbytný minerál potřebný k tvorbě hemoglobinu – bílkoviny, která se nachází v červených krvinkách a pomáhá přenášet kyslík do buněk a tkání v těle. Nedostatek železa může vést k anémii a dalším zdravotním problémům, jako je únava a oslabení imunitního systému.

Konzumace kuřecích jater může přispět ke zdraví srdce, kostí, kůže a imunity. Snadno se připravují a lze je použít v různých pokrmech.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang