Brambory jsou v kuchyni nezbytnou surovinou, která se tradičně používá jako příloha k mnoha pokrmům. Přestože jsou brambory často podávány ve formě vařených brambor, hranolků, pyré či pečených brambor, existuje mnoho netradičních způsobů, jak s touto skvělou surovinou experimentovat a vytvořit netradiční přílohy z brambor.
Zde je pár nápadů, jak inovativně využít brambory v kuchyni. Připravte si citronové brambory, luxusní zapečené brambory s brokolicí, pečené brambory ve slupce s česnekem a rozmarýnem či bramborového ježka.
Netradiční přílohy z brambor mohou přinést do vaší kuchyně novou dimenzi chutí a zážitků. Experimentujte s různými kombinacemi surovin a koření, abyste vytvořili jedinečné pokrmy, které potěší vaše chuťové buňky.

Citronové brambory – recept
Chcete si připravit brambory tak trochu jinak? Citronové brambory na řecký způsob, které si díky tomuto receptu připravíte snadno a rychle, budou dokonalým oživením vašich obědů či večeří.
Ingredience na citronové brambory
- 1,2 kg brambor
 - 375 ml kuřecího vývaru
 - 125 ml olivového oleje
 - 85 ml citronové šťávy
 - 5 stroužků česneku, jemně nastrouhaných
 - 1 lžíce sušeného oregana
 - 2 lžičky soli
 
Postup na citronové brambory
- Předehřejte troubu na 200 °C.
 - Oloupejte brambory a nakrájejte je na silné klínky – asi 3 cm silné.
 - Vložte brambory do pekáče se všemi ostatními přísadami. Dobře promíchejte.
 - Pečte 20 minut. Brambory otočte a pečte dalších 25 až 30 minut, dokud se tekutina z větší části nevstřebá do brambor/neodpaří a na pekáči nezůstane převážně olej. Brambory přendejte na samostatný plech.
 - Původní pekáč na pečení vyklopte a odeberte z něj co nejvíce oleje (trochu šťávy nevadí) a brambory jím pokapejte.
 - Přeneste brambory do trouby a pečte 35 až 40 minut, jednou nebo dvakrát je otočte, dokud nejsou brambory zlatavé a na okrajích trochu křupavé.
 - Vraťte pekáč s česnekovou šťávou na posledních asi 5 až 10 minut do trouby, aby se šťáva zredukovala a česnek zezlátl.
 - Citronové brambory přendejte na servírovací talíř. Pokapejte je zredukovanou česnekovou šťávou z pekáče. Podávejte ozdobené plátky citronu a případně oreganem.
 

Bramborový ježek – recept
Bramborový ježek je nejen lahodný pokrm, ale také zábavná kulinářská aktivita, která oslní jak děti, tak i dospělé. Tato příloha z brambor spojuje chuťový zážitek s tvůrčím procesem, což ji činí ideálním pro rodinné večery či oslavy. Připravit bramborového ježka není náročné, a tak se můžete pustit do této dobrodružné kulinářské výpravy i vy.
Bramborový ježek – ingredience
- 1 kg brambor
 - 150 g sýra
 - 10 plátků slaniny
 - 1 ks středně velké cibule
 - 2 větvičky rozmarýnu
 - sůl
 - koření
 - olej
 
Bramborový ježek – postup
- Očistíme brambory a uvaříme je v osolené vodě do poloměkka. Necháme je vychladnout.
 - Plech na pečení vyložíme pečícím papírem nebo tím, že ho vymažeme olejem nebo máslem.
 - Brambory nakrájíme tak, aby vznikl ježek, do mezery vložíme střídavě plátek slaniny, cibule a sýra.
 - Směs z rozmarýnu, soli, pepře a oleje promícháme a polijeme touto směsí brambory.
 - Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 40 minut, podle velikosti brambor.
 

Luxusní zapečené brambory s brokolicí – recept
Tato lahodná kombinace přináší do vaší kuchyně skvělou možnost, jak spojit klasické přísady do jedinečného a chutného jídla avznikne vám tak skvělá příloha z brambor.
Ingredience na luxusní zapečené brambory s brokolicí
- 4 větší brambory
 - 1 menší brokolice
 - 1 cibule
 - 2 stroužky česneku
 - 200 ml smetany na vaření
 - 100 g strouhaného sýra (např. ementál nebo parmazán)
 - sůl a pepř podle chuti
 - olivový olej
 - čerstvé bylinky (např. petrželka, tymián) pro ozdobu
 
Postup na luxusní zapečené brmabory s brokolicí
- Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
 - Brokolici rozdělíme na menší růžičky a povaříme je ve vroucí osolené vodě asi 2-3 minuty, aby změkla. Poté brokolici okamžitě zalijeme studenou vodou, aby zastavili proces vaření.
 - Cibuli a česnek nasekáme nadrobno.
 - Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a osmažíme cibuli do zlatova. Poté přidáme nasekaný česnek a krátce orestujeme, dokud nezačne vonět.
 - Přidáme smetanu na vaření a necháme omáčku krátce provařit. Přidáme polovinu množství strouhaného sýra a promícháme, dokud se nerozpustí. Omáčku můžeme dochutit solí a pepřem.
 - Troubu předehřejeme na 180 °C.
 - Vymažeme zapékací formu olejem a na dno naskládáme jednu vrstvu plátků brambor. Na brambory položíme brokolici a zalijeme částí omáčky.
 - Pokračujeme další vrstvou brambor, brokolice a omáčky, dokud nemáme všechny suroviny spotřebovány. Na vrch může být vrstva omáčky a poslední vrstva sýra.
 - Formu přikryjeme alobalen a pečeme přibližně 30 minut. Poté odstraníme alobal a dopečeme, dokud povrch není krásně zlatavý a sýr se nerozpustí.
 - Zapečené brambory s brokolicí podáváme posypané čerstvými bylinkami, například petrželkou či tymiánem.
 
Pečené brambory ve slupce s česnekem – recept
Pečené brambory v troubě s česnekem jsou skvělou alternativou k obyčejným bramborám. Křupavá slupka, vonící česnek a dokonale upravená dužina udělají z tohoto pokrmu vaši oblíbenou pochoutku. Nebojte se experimentovat s různými bylinkami a dochucovadly podle svého gusta.
Ingredience na pečené brambory s česnekem
- 4 středně velké brambory
 - 4-5 stroužků česneku
 - 2-3 lžíce olivového oleje
 - sůl a pepř podle chuti
 - čerstvé bylinky dle preference (např. tymián, rozmarýn, petržel)
 
Postup na pečené brambory s česnekem
- Brambory důkladně omyjte a osušte. Nepotřebujete je loupat, protože je budeme péct se slupkou, což dodá jídlu výraznou chuť a křupavost.
 - Předehřejte troubu na 200 °C.
 - Brambory nakrájejte na tenké plátky, ale ne úplně do konce, aby se neoddělily. Nejlepší je použít ostrý nůž a vytvořit řezy v pravidelných intervalech.
 - Česnek oloupejte a jemně nakrájejte. Můžete ho také rozdrtit stlačením nože. Rozprostřete ho mezi brambory.
 - Potřete brambory olivovým olejem z obou stran. Olej jim dodá křupavost a zabrání vyschnutí během pečení.
 - Brambory posolte, opepřete a pokud máte rádi, přidejte nasekané čerstvé bylinky dle své preference.
 - Zapékací misku vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 40-45 minut, dokud pečené brambory ve slupce s česnekem nejsou zlatavé a křupavé.
 

Dip k pečeným bramborám s česnekem – recept
Když se řeknou pečené česnekové brambory, vybaví se nám křupavá chuť a hřejivá vůně. Tento klasický pokrm je oblíbený po celém světě a lze ho dále zpříjemnit výběrem různých dipů. Dipy jsou skvělým způsobem, jak brambory ještě více okořenit a vytvořit z nich neodolatelný zážitek.
Ingredience na dip k pečeným bramborám
- 1 šálek zakysané smetany
 - 2 lžíce jemně nasekaných čerstvých bylinek (pažitka, petrželka, tymián)
 - 1 stroužek česneku
 - 1 lžička citronové šťávy
 - sůl a pepř podle chuti
 
Postup na dip k pečeným bramborám
- V míse smíchejte zakysanou smetanu, nasekané bylinky, utlučený česnek a citronovou šťávu.
 - Dochuťte solí a pepřem.
 - Nechte dip odležet v lednici alespoň hodinu, aby se chutě spojily. Podávejte s křupavými pečenými bramborami.
 
Brambory jako příloha jsou velice všestranné a zaslouženě se těší velké oblibě v gastronomii. Jejich využití je nekonečné – od tradičních bramborových knedlíků, přes pečené brambory v troubě s česnekem, až po moderní bramborový gratin.
Brambory jsou skvělým zdrojem složitých sacharidů, které dodávají energii na celý den, a také obsahují vlákninu pro zdravou trávící soustavu.
Jejich neutrální chuť dokáže zvýraznit a doplnit chuť hlavního jídla, ať už se jedná o maso, ryby či zeleninu. Bez ohledu na to, zda zvolíte citronové brambory, česnekové brambory, smažené brambory s křupavou slupkou nebo jemnou bramborovou kaši, tyto přílohy z brambor vždy dokáží pozvednout celkový zážitek ze stravování.