Citronovo-makové lívanečky s borůvkovým rozvarem a javorovým sirupem

DezertyLívanceMagazínOmáčky a dipyPro dětiSladká jídlaSnackySnídaněZdobení z ovoce a zeleniny

Po ránu jsem opravdu velmi protivný, až odpudivý tvor. Nejen, že se na mě nedá koukat, protože vypadám jako zombie, ale navíc se tak i chovám. Vydávám jen nesrozumitelné, neartikulované zvuky (ani jednoslabičná slova ze mě nedostanete), zakopávám o cokoli včetně vlastních nohou, chodím šátravě kolem stěn, protože chytit po ránu balanc je prostě nepředstavitelný problém.

Ne, že bych každý den vstala levou nohou nebo byla nejprotivnější protiva protivná na celém širém světě, která se takhle chová celé dny. Tento neutěšený stav trvá pouze do té doby, než dostanu najíst. Ano vím, zní to trochu jako krmení dravé zvěře (což vlastně není tak daleko od pravdy, neboť množstevně toho k snídani spořádám jako středně velký kůň).

Přítel tvrdí, že jsem po ránu strašlivě roztomilá, asi proto, že se bojí, že bych ho taky snědla, kdyby mi řekl pravdu (prý vypadám jako Simonův kocour, haha, to teda neee, jsem zlá zombie)! Ale prostě se každý den probudím s takovým hladem, že bych slupla celého Otesánka v nejlepší formě a ještě bych se sháněla po zákusku (slon by postačil). 

Ale o víkendu to je naprosto jiné! Zatímco v týdnu je snídaně životabudičem a nezbytnou nutností, aby se mnou kolegové vůbec vydrželi, o víkendu je svátkem, oslavou, relaxací a velkým zážitkem. Ráda vstanu dřív a připravím těsto na lívance nebo vafle, nebo upeču čerstvý koláč. Preferenčně tvarohový. Ano, v průběhu příprav uždibuju od všeho kousek, abych nepustila hladovou zombie z řetězu (i za cenu toho, že si popálím jazyk).

Potom všechno rozložím na náš malý televizní stoleček, uvařím čerstvou kávu a probudím svého přítele a pak spolu dlouze snídáme a díváme se při tom na film nebo oblíbený seriál. A je nám krásně. A věřte mi, že po těchhle citronovo-makových lívanečcích s borůvkovým nebo malinovým rozvarem vám bude taky tak!

Už dlouho jsem tu kombinaci citronu s mákem chtěla zkusit! Je pro mě tak nová a svěží! Originální recept na lívanečky jsem našla u své oblíbené Joy the Baker a opravdu stojí za to ho vyzkoušet! Dokonalost. Příště zkusím citron zaměnit za pomeranč nebo limetu.

Citronovo-makové lívanečky s borůvkovým nebo malinovým rozvarem

Ingredience: 

Lívance:

  • 2 lžíce třtinového cukru (může být i obyčejný krupicový a můžete ho dát i víc, pokud máte rádi lívancové těsto sladké) 
  • 2 lžíce čerstvě nastrouhané citronové kůry 
  • 2 hrnky mouky (1 hladké a 1 polohrubé) 
  • 1 lžička sody 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 1 lžička soli 
  • 2 vejce 
  • 2 hrnky podmáslí 
  • 2 lžičky vanilkového extraktu 
  • 4 lžíce změklého másla 
  • 2 lžíce citronové šťávy 
  • 2 lžíce máku 

Na borůvkový/malinový rozvar s portským: 

  • 125 g borůvek nebo malin (klidně mražených)
  • 1/3 hrnku portského
  • 1/3 hrnku javorového sirupu
  • 1 lžička kukuřičného škrobu (lze vynechat) 

K podávání: 

  • čerstvé ovoce 
  • lískové oříšky, opražené, oloupané a nasekané nahrubo 

Postup

Nejdříve nastrouhejte citronovou kůru a pořádně jí rukama promněte s cukrem (jako při přípravě drobenky). Do jedné mísy prosejte přes jemné síto mouku s práškem do pečiva, sodou a solí a promíchejte s cukrem s citronovou kůrou. V druhé rozšlehejte vejce s podmáslím, máslem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.

Přelijte mokrou směs k suché a promíchejte. Těsto nemusí být dokonale promíchané, jen ho spojte dohromady a přimíchejte mák. Pak ho nechte 10 minut odpočinout. 

Mezitím připravte ovocný rozvar. Borůvky či maliny povařte s kapkou vody a propasírujte přes jemné síto, abyste se zbavili semínek. Smíchejte s portským a javorovým sirupem a přiveďte k varu a svařte poloviční objem či konzistenci, která vám vyhovuje. Pokud vás tlačí čas, nemusíte rozvar svářet, ale můžete ho zahustit kukuřičným škrobem.

Škrob rozmíchejte v kapce vody a za stálého míchání vlijte k vroucímu rozvaru. Povařte jednu či dvě minuty (jako když vaříte pudink). Stáhněte z plotny a nalijte do nádoby, ze které chcete rozvar servírovat, nebo do zavařovací sklenice. 

Po odpočinutí těsta tvarujte lžící lívanečky a opékejte z obou stran dozlatova. 

Hotové lívanečky podávejte s borůvkovým/malinovým rozvarem a ovocem nebo s citronovým krémem, javorovým sirupem a borůvkami nebo třeba jen pocukrované s čerstvým ovocem. (A pokud jste závislí na másle, tak si je polijte máslem, jak to dělají za velkou louží). 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang