Citronovo-makové lívanečky s borůvkovým rozvarem a javorovým sirupem

DezertyLívanceMagazínOmáčky a dipyPro dětiSladká jídlaSnackySnídaněZdobení z ovoce a zeleniny

Věřte mi, že po těchhle citronovo-makových lívanečcích s borůvkovým nebo malinovým rozvarem vám bude krásně!

Už dlouho jsem tu kombinaci citronu s mákem chtěla zkusit. Je pro mě tak nová a svěží. Originální recept na lívanečky opravdu stojí za to ho vyzkoušet. Dokonalost. Možná zkusím citron zaměnit za pomeranč nebo limetu.

TIP: Vyzkoušejte také nadýchané lívance z droždí.

Citronovo-makové lívanečky s borůvkovým nebo malinovým rozvarem

Ingredience: 

Lívance:

  • 2 lžíce třtinového cukru (může být i obyčejný krupicový a můžete ho dát i víc, pokud máte rádi lívancové těsto sladké) 
  • 2 lžíce čerstvě nastrouhané citronové kůry 
  • 2 hrnky mouky (1 hladké a 1 polohrubé) 
  • 1 lžička sody 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 1 lžička soli 
  • 2 vejce 
  • 2 hrnky podmáslí 
  • 2 lžičky vanilkového extraktu 
  • 4 lžíce změklého másla 
  • 2 lžíce citronové šťávy 
  • 2 lžíce máku 

Na borůvkový/malinový rozvar s portským: 

  • 125 g borůvek nebo malin (klidně mražených)
  • 1/3 hrnku portského
  • 1/3 hrnku javorového sirupu
  • 1 lžička kukuřičného škrobu (lze vynechat) 

K podávání: 

  • čerstvé ovoce 
  • lískové oříšky, opražené, oloupané a nasekané nahrubo 

Postup

Nejdříve nastrouhejte citronovou kůru a pořádně jí rukama promněte s cukrem (jako při přípravě drobenky). Do jedné mísy prosejte přes jemné síto mouku s práškem do pečiva, sodou a solí a promíchejte s cukrem s citronovou kůrou. V druhé rozšlehejte vejce s podmáslím, máslem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.

Přelijte mokrou směs k suché a promíchejte. Těsto nemusí být dokonale promíchané, jen ho spojte dohromady a přimíchejte mák. Pak ho nechte 10 minut odpočinout. 

Mezitím připravte ovocný rozvar. Borůvky či maliny povařte s kapkou vody a propasírujte přes jemné síto, abyste se zbavili semínek. Smíchejte s portským a javorovým sirupem a přiveďte k varu a svařte poloviční objem či konzistenci, která vám vyhovuje. Pokud vás tlačí čas, nemusíte rozvar svářet, ale můžete ho zahustit kukuřičným škrobem.

Škrob rozmíchejte v kapce vody a za stálého míchání vlijte k vroucímu rozvaru. Povařte jednu či dvě minuty (jako když vaříte pudink). Stáhněte z plotny a nalijte do nádoby, ze které chcete rozvar servírovat, nebo do zavařovací sklenice. 

Po odpočinutí těsta tvarujte lžící lívanečky a opékejte z obou stran dozlatova. 

Hotové lívanečky podávejte s borůvkovým/malinovým rozvarem a ovocem nebo s citronovým krémem, javorovým sirupem a borůvkami nebo třeba jen pocukrované s čerstvým ovocem. (A pokud jste závislí na másle, tak si je polijte máslem, jak to dělají za velkou louží). 

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang