čočková polévka

Čočková polévka je skvělou volbou, jak udělat výtečnou luštěninovou polévku za sychravého dne. Navíc do čočkové polévky lze využít mnoho ingrediencí, ať už se jedná o různé uzeniny nebo zeleninu. Také je možné připravit čistě bezmasou polévku.

Ingredience

  • 250 g čočky
  • 70 g hladká mouka
  • 50 g cibule
  • 40 ml oleje
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • pepř mletý

Postup

  1. Čočku několik hodin před vařením namočíme, aby nabobtnala. Poté čočku dáme vařit a vaříme jí do úplného změknutí. Mezitím, než se čočka uvaří, připravíme jíšku.
  2. Na jemno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do zlatova a zasypeme moukou, krátce orestujeme a pánvičku odstraníme z ohně.
  3. Jíšku přidáme do uvařené čočky, ovšem nejprve zajistíme, aby bylo v čočkové polévce dost vody, během vaření se voda odpařila a hodně vody také do sebe vsákla čočka sama.
  4. Nepřidávejte jíšku všechnu na jednou, nýbrž postupně, abychom si hlídali správnou hustotu. Může se stát, že trochu jíšky bude zbývat, podle množství vody, které jste zvolili.
  5. Jíšku řádně rozmíchejte vařečkou, či metličkou, aby v polévce nebyly nežádoucí hrudky. Poté přidejte prolisovaný česnek a polévku osolte.
  6. Pak polévku ještě asi 15 minut vařte. Nakonec polévku dochuťte opět solí, tak jak to nejlépe vyhovuje a přidejte majoránku.

Doporučení:

Do polévky se nebojte přidat kostku hovězího bujónu. Pokud máte párek, klobásu, uzené či vařené vepřové maso, přidejte je nakrájené do polévky (před zahuštěním).

Čočková polévka je velmi energeticky vydatná, ale pokud nemáte problém s kaloriemi, zkuste místo oleje použít vepřová sádlo. Samotná čočka kalorie počítá zhruba na 110 kcal na 100 gramů.

Pokud máte polévku na druhý den, uvařte jí malinko řidší, do druhého dne ještě trochu zhoustne.

TIP: Další výborná polévka, která obsahuje luštěniny je hrstková polévka, do které lze schovat i mnoho dalších surovin, kterých se člověk potřebuje zbavit.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang