Budu upřímná. Připadám si právě teď stejně rozpolcená jako Two-Face. Na jednu stranu se děje spousta ohromně pozitivních věcí (A já slibuju, že Vám je všechny sepíšu, abychom se spolu mohli radovat!), na straně druhé mě teď pronásleduje velká starost o zdraví mého muže a velmi zvláštní pocity z posledního měsíce (teď už vlastně jen týdne a půl!) v současné práci. 

Když se řešila záhada mého zoufalého zdravotního stavu, nějak jsem nevnímala, jak zdlouhavý a obtížný proces to je… Možná jsem jen byla moc otupělá a vyčerpaná. Teď, pasovaná do role diváka, si teprve plně uvědomuji, jak psychicky náročné to ve skutečnosti je, když nevíte, co vašemu nejbližšímu je, a když se zdá, že nikoho jiného to až tak nezajímá.

Vývoj diagnózy v průběhu celého měsíce byl – zánět slepého střeva – neprůchodnost střev – alergie na lepek – žlučníkové kameny – až se ruleta zastavila na jednom ledvinovém kameni. Nervy na padrť. Vím, že to nejsou žádné až tak děsivé diagnózy, ale když vidíte, jak váš partner trpí bolestmi, nejraději byste se rozkrájeli na milion maličkých kousíčků, ale nemůžete.

Respektive můžete, ale nikomu tím neprospějete. A odpověď většiny doktorů stejná – hmmm, nooo, tak v říjnu/listopadu se na to mrknem, když je to akutní. Paráda, jasně. Já Vás, drazí páni doktoři, asi akutně přijdu nakopnout, kam Vám slunce nesvítí, abyste pochopili význam toho slova! Jsem maličko hysterka. 

Stejně tak odchod z práce mi moc nedá spát. Přeci jenom, opustit něco, čím jsem trávila posledních devět let každý den, není lehké. Přestože mi to do života přineslo spoustu špatného (ano, příčina oněch zdravotních problémů byla jasná všem, jen mně trvalo věky si to připustit), zároveň jsem tam zažila i pár moc krásných let a poznala spoustu úžasných lidí. A tahle etapa teď končí a já mám trochu problém se s tím vyrovnat. Jsem prostě stará tvrdohlavá konzerva a změn se děsím, jako čert kříže.

A dnes mám pro vás jeden recept, který s tím vším souvisí. Recept, který je až směšně jednoduchý a versatilní. A zároveň je to recept na jeden z nejoblíbenějších dezertů mých dvou nejmilejších kolegyň. Navíc, když se vrátil můj muž ze sonografie se zprávou že nemá žlučníkové kameny (do té doby držel přísnou žlučníkovou dietu), byla to první dobrota, kterou si po několika týdnech dal.

A věřte, že i vaši nejbližší se budou tvářit stejně spokojeně jako on, hned co se poprvé zakousnou! A o co se jedná? Cakepops. Dortové kuličky obalené ve vrstvě lahodné čokolády. Asi už chápete jejich kouzlo. 

Zbyly vám odřezky těsta a trocha krému po pečení dortu? Zbyly vám muffiny nebo cupcakes a nikdo o ně nejeví zájem? Přetvořte je na cakepops a uvidíte, že příště už je budete připravovat cíleně. Jakmile je jednou ochutnáte, není cesty zpět Výborné jsou třeba mrkvovo-dýňové, ale pravým hitem jsou tyto ultračokoládové s čokoládovým krémem podle Lindy Lomelino, obalené v mléčné čokoládě Callebaut. 

Ultračokoládové cakepops: 

Ingredience: 

  • 2 vejce 
  • 125 g másla 
  • 150 g krupicového cukru 
  • 120 g bílého jogurtu 
  • 175 g hladké mouky 
  • 1 lžička sody 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • špetka soli 
  • lžíce holandského kakaa 
  • 50 g kvalitní hořké čokolády 
  • + můžete přidat kousky ovoce nebo sekané oříšky 
  • + máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání plechu 

Krém:

  • 125 g másla 
  • 50 g moučkového cukru 
  • 2 lžíce holandského kakaa 
  • 50 g kvalitní hořké čokolády 
  • 1 lžička oblíbeného likéru (Amaretto) – pokud připravujete cakepops pro děti samozřejmě ho vynechte

Čokoládová poleva: 

  • 300 g mléčné čokolády 
  • 20 g kakaového másla 

Postup 

Troubu rozehřejte na 180 °C. Plech (je úplně jedno jakého tvaru) vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. 

Upečte korpus. Čokoládu opatrně rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni a nechte lehce zchladnout. Vejce vyšlehejte s cukrem a máslem do světlé nadýchané pěny, bude to trvat pár minut. Poté zašlehejte prosátou mouku promíchanou s kakaem, práškem do pečiva, sodou a solí, jogurt a čokoládu.

Do připraveného těsta případně přimíchejte ingredience navíc. Těsto vlijte do plechu a pečte přibližně 15 – 20 minut. Vyzkoušejte propečenost zapíchnutím špejle do těsta. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. 

Poté připravte krém. Čokoládu rozpusťte a nechte lehce zchladnout. Máslo šlehejte s cukrem, dokud nebude krásně nadýchané. Poté přidejte kakao a šlehejte dohladka. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a dobře zašlehejte. Nakonec přidejte likér. 

Vychladlý korpus rozdrobte do velké mísy a přidejte krém. Rukama vypracujte mazlavou hmotu. Odebírejte kousky a v rukou válejte kuličky. Ty pokládejte na plech vyložený papírem na pečení. Ten vložte na 10 minut do mrazáku. Poté rozpusťte malé množství čokolády, vždy do ní namočte nanukové dřívko (já je mám raději než lízátková dřívka) a zapíchněte do středu kuličky.

Díky čokoládě budou lépe držet. Samozřejmě do kuliček dřívka zapichovat nemusíte – jsou stejně dobré i bez nich! Jen se s nimi díky dřívkům lépe pracuje… Cakepops s dřívky (nebo bez nich) vložte na 20 – 30 minut zpět do mrazáku. 

Mléčnou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte kakaové máslo, aby byla trochu tekutější. Kuličky po jedné namáčejte v čokoládě a vracejte na plech vyložený papírem na pečení. Díky vychlazenému povrchu, bude čokoláda tuhnout velmi rychle. 

Cakepops lze ozdobit puntíky, proužky nebo ležérními cákanci tmavé nebo bílé čokolady nebo cukrovým zdobením rozličných tvarů a barev. Pokud je chcete hodit do gala, navažte na dřívka barevné mašličky. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang