Krémová lososová polévka

Polévky
lososová polévka

Tohle je tip pro všechny, kteří se ještě nikdy neodvážili pustit do vánoční rybí polévky. Nicméně, tahle polévka je vážně rychlá a snadná. Ideální, pokud chcete trochu obměnit repertoár vánočních polévek jako zelňačka, hrášková, atp.

Ingredience: 2 lžíce ghí/másla 1 cibule 2 mrkve 3 střední batáty – nebo 5 brambor 1 l rybího/zeleninového vývaru – ale postačí i voda 400g filetu lososa bez kůže a kostí malý svazek kopru 150 ml kokosového mléka sůl pepř

na posypání: směs květů a koření

Postup:

V hrnci nechte rozehřát ghí a nechte najemno nakrájenou cibuli zpěnit. Mrkev a batáty oloupejte a nakrájejte (mrkev třeba na kolečka, batáty na kostky). V momentě, kdy cibule zesklovatí, přidejte mrkev a batáty a za občasného míchání chvilku opékejte.

Pak do hrnce přilijte vývar či vodu, osolte a opepřete (nemusíte se bát více) a vařte zhruba 10 minut. Mezi tím si připravte lososa. Pokud máte filet s kůží, tak kůži odstraňte a lososa nakrájejte na kostičky. Přidejte do vývaru se zeleninou a vařte společně dalších 7 minut.

img_02342b252812529-4939953

Nyní si vyndejte pár kousků lososa a zeleniny stranou (později na ozdobu) a polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Vraťte na mírný plamen na plotýnku, přidejte část nasekaného kopru a kokosové mléko a lehce prohřejte. 

Při servírování ozdobte lososový krém kousky lososa a zeleniny, posypte zbývajícím koprem a směsí květů a koření.


© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang