4201630_multicerealni_croissant_2706_200_mm-300x239-5558775

O svých nekonečných a nebetyčných útrapách s bezezbytkovou dietou jsem psala v minulém příspěvku. Vyšetření samo o sobě už pak bylo poměrně v pohodě. Hodinku jsem, popíjejíc litr podivné tekutiny bez chuti a čtouc knihu, poseděla v čekárně a pak už rozklepaná (hlady) vešla do vyšetřovny. Otázka sestřičky, zda nemám zelený zákal, mě lehce zaskočila. Nemám, ale jak to souvisí s mými střevy?

Po chvilce duševních muk, která nastala po píchnutí relaxantu trávicího traktu (chápete, modlení se ke všem svatým, aby nedošlo k nějaké nemilé nehodě), a neúměrné bolesti při aplikaci kontrastní látky jsem pochopila, jak to všechno souvisí. Díky obrovskému zvýšení nitroočního tlaku jsem neviděla takřka vůbec nic.

Když jsem se tedy, slepá jako novorozené kotě a hladová jako lev (přirovnání k vlkovi už můj stav úplně nevystihuje), vymotala z IKEMu a nějakým zázrakem nastoupila do správného autobusu, měla jsem chuť jenom na jednu věc. Croissant! Nebo raději dva! Třemi bych taky nepohrdla, ale o tom taktně pomlčíme.

A tak jsem podnikla krvelačný nájezd na M&S, kde jsem do sáčku takřka poslepu nabrala pár místních lahůdek. Doma mi pak milý uvařil hrnek kávy a já se vznesla do nebes. Ovšem, přestože jsem si svou úterní obědo-snídani (v pravé poledne) nadmíru užila, v koutku duše jsem stále myslela na croissanty, kterými jsme se ládovali v Paříži.

Máslové, křupavé, vláčné, voňavé. A tak mě posedla myšlenka, že nutně musím upéct croissanty domácí. Takže jsem vytáhla svou bibli – Pastries od Pierra Hermé – sepsala si seznam ingrediencí a začala se těšit na sobotu. A stálo to za to! Ta dokonalá vůně, která včera večer prostoupila celým naším bytem! To dokonalé první křupnutí! Ta chuť rozplývající se na jazyku! Těch 11 hodin práce za to stojí.

Croissanty podle Pierra Hermé

Ingredience (na 16 kusů nebo přibližně 30 menších):

  • 12 g čerstvých kvasnic
  • 100 ml teplého mléka
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 12 g mořské soli
  • 75 g krupicového cukru
  • 35 g změklého másla
  • 15 g sušeného mléka
  • 145 g teplé vody
  • 325 g studeného másla
  • hladká mouka na poprášení pracovní plochy
  • pecičky hořké čokolády (používám čokoládu Callebaut)

Na potření croissantů dvě vejce a špetka soli.

Postup

Do teplého mléka s jednou lžičkou cukru rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek (Pierre tenhle kváskový krok nedělá, ale já mám hrozně ráda celý ten proces :-)! Mléko vám musí být příjemné na prst, abyste nezabili chudinky kvasinky hned na začátku…).

Mouku prosejte do mísy spolu s cukrem, solí a sušeným mlékem, přidejte máslo, kvásek a 2/3 teplé vody (opět pozor na teplotu) a vypracujte hladké těsto. Pokud je příliš tuhé, přilijte i poslední třetinu vody. Těsto vložte do mísy, tu přikryjte potravinovou folií a nechte 1,5 hodiny kynout na teplém místě (nebo do té doby než zdvojnásobí objem). 

Poté těsto krátce prohněťte, aby svůj objem opět zmenšilo na původní a přikryté folií dejte na hodinu do lednice. Po prvním chlazení opět prohněťte a ve folii vložte na 30 minut do mrazáku. 

Máslo rozdělte na poloviny. Válečkem ho mezi dvěma archy pečícího papíru roztlačte do tvaru obdélníku (nebojte se do toho opřít a klidně použijte váleček k surovému mlácení – velmi uvolňující činnost)! Pracovní plochu poprašte hladkou moukou (na to nezapomínejte v žádném z následujících kroků) a těsto rozválejte do velkého obdélníku – měl by být třikrát tak dlouhý než široký, např 20 x 60 cm, 30 x 90 cm – čím větší a tenčí, tím lepší.

Prostě válejte seč vám síly stačí. Poté na kratší stranu těsta položte obdélník másla a roztáhněte ho směrem ke středu, tak aby pokrývalo 2/3 těsta. Poté přeložte zbylou 1/3 těsta bez másla směrem do středu a přes ní potom přečnívající 1/3 těsta s máslem (takže se vám vytvoří krásné vrstvy – vespod střední třetina těsta s máslem překrytá vrstvou těsta, následovaná poslední vrstvou těsta s máslem). Takto připravené těsto uložte na 30 minut do mrazáku a poté ho přemístěte na 1 h do lednice. 

Celý předchozí krok zopakujte s druhou polovinou másla. Těsto opět rozválejte na obdélník o třikrát větší délce než šířce. Pokryjte 2/3 máslem, přeskládejte a uložte na 30 minut do mrazáku a poté na 1 h do lednice. 

Dva plechy vyložte papírem na pečení. Těsto vyndejte z lednice a v tuto chvíli ho můžete rozpůlit na poloviny, aby se vám s ním lépe pracovalo. Rozválejte ho na obdélník o tloušťce 3 mm. Ostrým nožem z těsta vykrájejte rovnoramenné obdélníky (o délce ramene přibližně 20 cm a délce základny 12 cm). Doprostřed základny můžete udělat krátký zářez.

Každý trojúhelník srolujte směrem od základny k vrcholu. Můžete také ke středu základny nasypat pár peciček hořké čokolády a zabalit je dovnitř croissantu. Kraje můžete trochu zahnout k sobě, aby croissanty získaly trochu měsíčitý tvar. Hotové croissanty posládejte na vyložený plech (nezapomeňte na rozestupy) a nechte na teplém místě kynout 1,5 hodiny (ale zas ne příliš teplém, aby vám předčasně nevyteklo máslo). 

Troubu předehřejte na 210°C. Vyšlehejte vejce se solí a touto směsí potřete vykynuté croissanty. Vložte croissanty do trouby a okamžitě ztlumte teplotu na 180°C. Pečte 20 – 25 minut a nechte vychladnout na mřížce. 

Poznámky (co jsem vyčetla na vševědoucím internetu):

  • Těsto můžete po posledním kole chlazení zamrazit na horší časy. 
  • Stejně tak po vytvarování můžete croissanty dát do lednice (do druhého dne) či mrazáku (na delší dobu), pak je vyndat, nechat 1,5 h dokynout a pak upéct. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang