dort-s-cokoladovou-penou

Připravte si doma lahodný a dokonale vláčný dort s pěnou z tmavé čokolády, který vás překvapí svou bohatou chutí.

Příprava

  • Příprava: 2 hodiny 30 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 5 hodin 55 minut

Ingredience na dort

  • 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 3/4 šálku neslazeného přírodního kakaového prášku
  • 1 a 3/4 šálku (350 g) krystalového cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky espressa v prášku
  • 1/2 šálku (120 ml) řepkového nebo rostlinného oleje
  • 2 velká vejce při pokojové teplotě
  • 3/4 šálku (180 g) plnotučné zakysané smetany při pokojové teplotě
  • 1/2 šálku (120 ml) podmáslí při pokojové teplotě
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku (120 ml) horké vody nebo kávy
  • volitelně: 1 šálek (180 g) mini nebo obyčejných polosladkých čokoládových lupínků
  • nepovinná ozdoba: čokoládové hobliny

Ingredience na čokoládovou pěnu

  • 1/2 šálku (120 ml) horké vody
  • 1/4 šálku (22 g) neslazeného kakaového prášku
  • 2 tabulky kvalitní polosladké čokolády, jemně nasekané
  • 2 šálky (480 ml) husté smetany nebo husté smetany ke šlehání
  • 2 lžíce (15 g) moučkového cukru
  • 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu

Ingredience na čokoládovou polevu

  • 2 tabulky kvalitní polosladké čokolády, jemně nasekané
  • 1 šálek (240 ml) tučné smetany nebo tučné smetany ke šlehání

Postup

  1. Předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte čtyři dortové formy, vyložte je pečícím papírem a vymažte je tukem. Pečící papír pomůže koláčům plynule se uvolnit z formy.
  2. Ve velké míse prošlehejte mouku, kakaový prášek, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a espresso prášek. Odstavte.
  3. Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného šlehacím nástavcem (nebo můžete použít metlu) smíchejte olej, vejce a zakysanou smetanu na středně vysoké rychlosti, dokud se nespojí. Přidejte podmáslí a vanilku a míchejte, dokud se nespojí.
  4. Mokré přísady vlijte do suchých, přidejte horkou vodu/kávu a šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se těsto zcela nespojí. Vložte čokoládové lupínky, pokud je používáte.
  5. Těsto rovnoměrně rozdělte do 4 forem. Pečte 19-23 minut. Doba pečení se liší, proto sledujte tu svou. Korpusy jsou hotové, když špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.
  6. Vyjměte koláče z trouby a položte je na drátěnou mřížku. Nechte koláče na pánvi zcela vychladnout. Koláče mohou při chladnutí uprostřed mírně klesnout.
  7. Zatímco koláče chladnou, připravte čokoládovou pěnu, aby mohla vychladnout a byla připravena současně s koláči. Pěnu můžete připravit také 1-2 dny předem.
  8. Horkou vodu a kakaový prášek ušlehejte. Odstavte. Rozpusťte nasekané tabulky čokolády ve vodní lázni nebo použijte mikrovlnnou troubu.
  9. Do rozpuštěné čokolády nalijte horkou vodu/kakaovou směs a míchejte, dokud nezhoustne a nebude hladká. Odstavte.
  10. Pomocí ručního nebo stojanového mixéru s nástavcem na šlehání šlehejte smetanu, moučkový cukr a vanilkový extrakt na středně vysoké rychlosti, dokud se nevytvoří špičky, asi 3-4 minuty.
  11. Přilijte čokoládovou směs a pomocí lžíce nebo gumové stěrky ji jemně spojte. Vyhněte se přílišnému míchání, které by mohlo pěnu ztuhnout/zkřehnout. Pěnu přikryjte a dejte vychladit do lednice na nejméně 2 hodiny a maximálně na 2 dny. Vznikne asi 4,5 hrnku čokoládové pěny.
  12. Korpusy v případě potřeby vyrovnejte: velkým zubatým nožem odřízněte tenkou vrstvu z vrcholů, abyste vytvořili rovný povrch.
  13. Položte 1 vrstvu dortu na dortový stojan nebo servírovací talíř. Pomocí velké stěrky na polevu rovnoměrně pokryjte vrchní část asi 1,5 šálku čokoládové pěny. Navrch položte 2. vrstvu a rovnoměrně ji pokryjte 1,5 šálku čokoládové pěny. Navrch položte 3. vrstvu dortu a rovnoměrně na ni rozetřete dalších 1,5 šálku pěny. Velkou lžíci pěny si nechte na tenkou vrstvu po stranách dortu. Navrch dejte poslední čtvrtou vrstvu dortu. Zbylou pěnu rozetřete po stranách.
  14. Kolem dortu přejeďte škrabkou, aby se drobky vyhladily. Dort uložte do chladničky nejméně na 1 hodinu a nejvýše na 4 hodiny. Během čekání si připravíte polevu.
  15. Vložte nasekanou čokoládu do středně velké žáruvzdorné mísy. Smetanu zahřejte v malém kastrůlku na mírném ohni, dokud nezačne jemně vřít. Nalijte ji na čokoládu a nechte ji 2-3 minuty odstát, aby čokoláda jemně změkla. Kovovou lžící nebo malou gumovou stěrkou velmi pomalu míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude hladká.
  16. Jakmile je směs na polevu hladká, nechte ji 20 minut vychladnout při pokojové teplotě a teprve poté ji rozetřete na vychladlý dort.
  17. Na vychladlý dort nalijte polevu. Povrch uhlaďte stěrkou na polevu a boky škrabkou. Nahoru dejte volitelnou ozdobu, například čerstvé ovoce nebo čokoládové hobliny. Dort podávejte ihned nebo jej před podáváním nechte odkrytý chladit 4-6 hodin. Dort lze podávat při pokojové teplotě nebo vychlazený.
  18. Zbytky dortu pevně přikryjte a uchovávejte v chladničce po dobu 5 dnů.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang