
Připravte si doma svou oblíbenou laskominu – marshmallows, které jsou nadýchané a jemné jako obláčky.
Příprava
- Příprava: 35 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 45 minut
Ingredience
- 40 g moučkového cukru
- 40 g kukuřičné mouky
- Rostlinný olej na potření
- 21 g neochucené želatiny
- 240 ml ledové vody
- 340 g krystalového cukru
- 240 ml zlatého sirupu
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička vanilkové esence
Postup
- V malé misce smíchejte moučkový cukr a kukuřičnou mouku. Kovovou formu na pečení (33 x 23 cm) lehce vymažte rostlinným olejem a vysypte vzniklou směsí. Zbylou směs vraťte do mísy pro pozdější použití.
- Vložte želatinu do středně velké misky se 120 ml vody. V malém hrnci smíchejte zbývajících 120 ml vody, krystalový cukr, zlatý sirup a sůl. Postavte na středně silný oheň, přikryjte a nechte vařit 3 až 4 minuty.
- Pánev odkryjte a připevněte na ni teploměr na měření cukru. Pokračujte ve vaření, dokud směs nedosáhne 115 °C, přibližně 7 až 8 minut. Jakmile směs dosáhne této teploty, okamžitě ji stáhněte z ohně.
- Ručním mixérem na nízkých otáčkách pomalu přimíchávejte cukrový sirup po stěnách mísy do želatinové směsi. Jakmile přidáte všechen sirup, zvyšte rychlost. Pokračujte ve šlehání, dokud směs velmi nezhoustne a nebude vlažná, přibližně 12 až 15 minut. Během poslední minuty šlehání přidejte vanilku.
- Hotovou směs nalijte do připravené formy a lehce naolejovanou stěrkou ji rovnoměrně rozetřete. Povrch posypeme takovým množstvím zbylého cukru a kukuřičné mouky, aby se lehce zakryl. Zbytek si nechte na později. Nechte marshmallow odležet nezakryté alespoň 4 hodiny a maximálně přes noc.
- Vyklopte marshmallow na prkénko a pomocí kolečka na pizzu posypaného moučkovým cukrem nakrájejte na čtverce o velikosti 2,5 cm. Po nakrájení lehce poprašte všechny strany každého marshmallow zbylou směsí a v případě potřeby použijte další. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě až 3 týdny.
- Pro miniaturní marshmallows: V malé misce smíchejte moučkový cukr a kukuřičnou mouku. Vyložte 4 plechy (46 x 33 cm) nepřilnavým pečicím papírem. Papír lehce potřete olejem a posypte směsí moučkového cukru.
- Směs naberte do zdobicího sáčku s kulatou tryskou o průměru 2,5 cm. Směs vytlačte podélně na připravené plechy, mezi jednotlivými pruhy nechte asi 2,5 cm. Směs posypte takovým množstvím zbývající směsi kukuřičné mouky a cukru, aby se lehce zakryla. Proužky nechte 4 hodiny nebo až přes noc ztuhnout.
- Pomocí kolečka na pizzu nebo kuchyňských nůžek posypaných moučkovým cukrem nakrájejte proužky na kousky o průměru 1 cm. Lehce poprašte všechny strany každého marshmallow zbývající cukrovou směsí a skladujte ve vzduchotěsné nádobě až týden.