Vaječné závitky

Tyto domácí vaječné závitky jsou na povrchu křupavé a mají výživnou vepřovou a zeleninovou náplň.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Celkem: 1 hodina 15 minut
  • Počet porcí: 40 závitků

Ingredience

  • 40 mražených vaječných rolád, rozmražené
  • 85 g rýžových nudlí vermicelli (čínské rýžové tyčinky)
  • 450 g mletého vepřového masa
  • 230 g žampionů, hnědých nebo bílých
  • 1 střední cibule, jemně nakrájená
  • 2 střední mrkve, nastrouhané nebo nakrájené na nudličky
  • 280 g zelí nakrájeného na tenké plátky
  • 2 lžičky soli nebo podle chuti (rozdělit)
  • 1/2 lžičky černého pepře nebo podle chuti
  • 1 a 1/2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • arašídový olej nebo řepkový olej na smažení
  • 1 vejce (rozšlehané) na utěsnění vaječných závitků

Postup

  1. Nudle vložte do velké žáruvzdorné mísy a zalijte je horkou vodou.
  2. Oddělte nudle od sebe tak, že je vidličkou roztáhnete od sebe, a nechte je 5-7 minut odpočívat, aby změkly.
  3. Poté je propláchněte studenou vodou, aby se zchladily, a pak je opravdu dobře slijte.
  4. Rýžové nudle nakrájejte na prkénku asi na 1palcové velké kousky a přendejte je do velké mísy.
  5. Hlubokou pánev postavte na střední/vysoký plamen.
  6. Přidejte 1 lžíci oleje a osmahněte mleté vepřové maso, dokud se nepropeče, a dochuťte 1/2 lžičky soli.
  7. Přeneste do mísy s nudlemi.
  8. Na stejnou pánev přidejte 2 lžíce oleje, na plátky nakrájené houby, na kostičky nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev.
  9. Smažte do změknutí (5-6 minut), pak přidejte 4 hrnky zelí a smažte, dokud nezvadne (2 minuty).
  10. Dochuťte 1/2 lžičky soli a přendejte do mísy s nudlemi.
  11. Směs na vaječné rolky ochuťte 1 lžičkou soli, 1/2 lžičky černého pepře, 1 a 1/2 lžíce sójové omáčky a 1 lžičkou sezamového oleje.
  12. Protože je náplň zcela uvařená, ochutnejte ji a podle chuti přidejte další koření. Případnou přebytečnou tekutinu z náplně slijte.
  13. Odlepte 1 obal od vaječné rolky a položte jej na čistou pracovní plochu do tvaru trojúhelníku.
  14. Zbylé obaly na rolády přikryjte vlhkou papírovou utěrkou, aby nevyschly.
  15. Na spodní třetinu obalu přidejte 1/4 hrnku náplně.
  16. Spodní roh přehněte přes náplň a zastrčte pod ni.
  17. Pevně srolujte směrem ke středu, pak přehněte boky, znovu srolujte a poslední plát lehce potřete rozšlehaným vejcem a srolujte, aby se uzavřel.
  18. Postup opakujte se zbývajícími roládami.
  19. Vytvarované závitky uchovávejte přikryté fólií, aby nevyschly.
  20. V hrnci nebo fritéze rozehřejte olej na 175 °C.
  21. Smažte 5-7 vaječných závitků najednou po dobu 5-6 minut nebo dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé.
  22. Vajíčka by měla v oleji prskat.
  23. Během smažení udržujte teplotu oleje v rozmezí 170-175 °C.
  24. Před podáváním s oblíbenou omáčkou je přendejte na mřížku a nechte 15 minut vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang