tradicni-donuty-recept

Kdo by neměl rád donuty? Přinášíme vám nejlepší recept na tradiční donuty bez kynutí, které si doma připravíte snadno a rychle.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Chladnutí: 1 hodina
  • Celkem: 1 hodina 35 minut

Ingredience na donuty

  • 3 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ⅔ šálku cukru krystal
  • 4 lžíce másla pokojové teploty (57 g)
  • 3 velké žloutky
  • 1 kelímek zakysané smetany (240 g)
  • řepkový olej na smažení

Ingredience na polevu

  • 2,5 šálku moučkového cukru (300 g)
  • 5 lžic vody
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup

  1. Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sůl a muškátový oříšek. Ve velké míse nebo v míse stojanového mixéru smíchejte máslo a cukr. Šlehejte na střední rychlost, dokud se dobře nespojí, asi 1 minutu.
  2. Přidejte žloutky. Šlehejte při střední rychlosti, dokud nebudou lehké a nadýchané, asi 2 minuty. Vyškrábejte mísu. Přidejte zakysanou smetanu a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  3. Přidejte směs mouky. Šlehejte na nízkou rychlost, dokud se dobře nespojí, a jednou seškrábněte mísu, abyste se ujistili, že je vše zapracováno. Těsto seškrábněte do mísy, přikryjte a dejte do chladničky nejméně na 1 hodinu nebo dokud neztuhne, a maximálně na 1 den.
  4. Naplňte velký hrnec s těžkým dnem olejem do hloubky 2 cm. Umístěte na plotnu střední teplotu. Velký plech vyložte papírovým sáčkem nebo papírovými utěrkami.
  5. Zatímco se olej zahřívá, vyklopte vychlazené těsto na dobře pomoučený povrch. Těsto dobře poprašte moukou. Vyválejte těsto na tloušťku 1 cm.
  6. Kulatým vykrajovátkem na sušenky obaleným v mouce vykrájejte z těsta kolečka. Kulatým vykrajovátkem o menším průměru vykrojte uprostřed každého kolečka otvory.
  7. Koblihy položte na plech vyložený pergamenem. Opatrně vložte do horkého oleje 2 až 3 koblihy najednou. Smažte 2 minuty (zpočátku budou klesat ke dnu, ale asi za 5 až 10 sekund by měly vyplavat). Obraťte a smažte další 2 minuty. Obraťte ještě jednou a smažte 30 až 60 sekund nebo dozlatova.
  8. Koblihy vyjměte děrovanou naběračkou nebo sítkem a nechte je okapat na papíře.
  9. Zatímco jsou koblihy teplé, prosejte moučkový cukr do středně velké mísy. Do hladké hmoty zašlehejte vodu, vanilku a sůl.
  10. Do polevy namočte vrchní část koblihy. Položte na drátěný chladicí stojan glazurou nahoru a nechte několik minut vychladnout.
  11. Podávejte teplé nebo je nechte zcela vychladnout. Zbylé koblihy lze přikryté skladovat při pokojové teplotě až 3 dny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang