Kobliha po americku

Dezerty
4250361-mini-bily-donut-s-kytickami-2-315x220-5181132

Každý ví, že američtí policajti jedí donuty. Proč, to je záhadou. Ale díky dalšímu Američanovi, Homeru Simpsonovi, už víme i to, že jsou to koblihy s dírou. Americké koblihy, neboli donuty, jsou velmi podobné těm našim. Jde o jemné kynuté těsto, které se smaží ve vysoké vrstvě oleje do zlatohnědé barvy.

4294190_donut_barevny_5657_200_mm-315x220-4765010

Od těch evropských se liší právě tou dírou uprostřed. Jedna z historických teorií říká, že díru uvnitř „vymyslel“ Hanson Gregory, tehdy šestnáctiletý, kterému se zdálo těsto uprostřed koblih syrové. 

Na rozdíl od „našich“ koblih s náplní uvnitř se u amerických donutů „to podstatné“ odehrává na povrchu. Donuty se sypou hrubým cukrem, skořicí, ale hlavně polévají nejrůznějšími polevami – hladkými cukrovými s různými příchutěmi, karamelovými, čokoládovými, pudinkovými apod.

4295207_donut_cukr_4045_200_mm-315x220-8090054

Všechny polevy jsou navíc ještě vylepšené různým sypáním od cukrového máčku přes kousíčky čokolády až po strouhaný kokos nebo drcené oříšky. Donuty se nejčastěji podávají s kávou a o jejich obrovské popularitě v USA svědčí i to, že mají vlastní svátek.

Národní den koblih se slaví každý první pátek v červnu na počest členů Armády spásy, kteří připravovali koblihy americkým vojákům ve Francii v období druhé světové války.

Kategorie:

Dezerty

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang