Čokoládový dort

Nadýchaný, jemný, vlhký a v ústech se rozplývající žlutý dort pokrytý tím nejlepším čokoládovo-máslovým krémem, jaký si lze představit.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Pečení: 30 minut
  • Celkem: 55 minut

Ingredience

Na korpus:

  • 2 a ¼ hrnku hladké mouky
  • 1/4 šálku kukuřičného škrobu
  • 1 a 1/4 šálku krystalového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku nesoleného másla pokojové teploty
  • ¼ šálku rostlinného oleje
  • 3 velká vejce pokojové teploty
  • 2 žloutky
  • 1 šálek podmáslí

Na krém:

  • 1 šálek nesoleného másla o pokojové teplotě
  • ¼ šálku kakaa
  • ½ lžičky soli
  • 1/2 šálku mléka rozděleného
  • 450 g moučkového cukru
  • ⅓ šálku polosladké čokolády

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte máslem a vysypte moukou tři kulaté formy. Mouku, prášek do pečiva, kukuřičný škrob a sůl ušlehejte a dejte stranou.
  2. Máslo a cukr utřete ve stojanovém mixéru s použitím nástavce s pádly nebo ve velké míse, pokud používáte elektrický ruční mixér.
  3. Přidejte olej a vanilku, promíchejte a pak mísu vyškrábejte. Přidejte vejce jedno po druhém a míchejte, dokud se nespojí, než přidáte další. Mísu ještě jednou seškrábněte a znovu promíchejte.
  4. Střídavě přidávejte moučnou směs a podmáslí do másla a přitom míchejte na nízkém stupni.
  5. Pečte při 180 °C asi 30 minut nebo dokud středy těsta nejsou pevné a pružné.
  6. Nechte korpusy několik minut vychladnout v pánvích a poté je vyklopte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
  7. Rozpusťte 1/4 šálku másla v mikrovlnné troubě. Přimíchejte kakaovou hmotu a dejte stranou.
  8. Rozpusťte 1/3 šálku polosladké čokolády s 1/4 šálku mléka, poté smíchejte a dejte stranou. V případě potřeby můžete použít 1/2 šálku čokolády pro extra hustou polevu.
  9. Vyšlehejte jeden šálek másla pokojové teploty ve stojanovém mixéru.
  10. Přilijte rozpuštěné máslo a kakaovou směs, promíchejte, aby se spojily, pak mísu vyškrábněte a znovu promíchejte. Přidejte moučkový cukr a míchejte na nízkém stupni. Vlijte rozpuštěnou a vychladlou čokoládovou ganache a poté přilijte asi 1/4 šálku mléka.
  11. Vyškrábejte mísu a promíchejte do hladka. Poleva by měla být hedvábná, jemná a šťavnatá.
  12. První vrstvu potřete máslovým krémem, přidejte na ni další vrstvu a opakujte, dokud nebude dort postavený.
  13. Poté dort pokryjte máslovým krémem a pomocí stěrky máslový krém roztočte, abyste dosáhli rustikálního efektu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang