Recept na nejlepší dušené jehněčí maso

Hlavní jídlaJehněčí masoMaso
Dušené jehněčí maso

Tento recept na dušené jehněčí je jednoduchý a díky dlouhému dušení v troubě se křehké jehněčí kousky a zelenina přímo rozplývají na jazyku.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 2 hodiny 20 minut
  • Celkem: 2 hodiny 40 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 115 g slaniny (4 proužky nakrájené na 0,6 cm proužky)
  • 1 kg vykoštěné jehněčí kýty nebo jehněčí plece, zbavené přebytečného tuku, nakrájené na 4cm kousky
  • 0,5 lžíce mořské soli na jehněčí a 1 lžička na dušení
  • 1 lžička černého pepře na jehněčí plus 1/2 lžičky na dušení
  • 34 g hladké mouky nebo bezlepkové mouky
  • 1 velká žlutá cibule nakrájená na kostičky
  • 4 stroužky česneku, rozdrcené
  • 360 ml dobrého červeného vína
  • 500 g žampionů nakrájených na silné plátky
  • 1 litr hovězího vývaru nebo bujónu s nízkým obsahem sodíku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 0,5 lžičky sušeného tymiánu
  • 680 g malých žlutých brambor, rozpůlených nebo rozčtvrcených na 2,5cm kousky
  • 4 střední mrkve, oloupané a nakrájené na 1cm silné kousky
  • 15 g petrželky, jemně nasekané na ozdobu

Postup

  1. V holandské troubě na středním plameni osmahněte nakrájenou slaninu, dokud nezhnědne a neuvolní se tuk.
  2. Děrovanou lžící přeneste slaninu na velký talíř.
  3. Zatímco se slanina vaří, okořeňte kousky jehněčího masa 1/2 lžíce soli a 1 lžičkou pepře.
  4. Posypeme 1/4 šálkem mouky a promícháme.
  5. Jehněčí maso opečte ve dvou dávkách na rozpáleném slaninovém tuku na středním ohni, dokud nezhnědne (3-4 minuty z každé strany), a poté je přendejte na talíř se slaninou.
  6. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a smažte 2 min.
  7. Přidejte česnek a za stálého míchání vařte další minutu.
  8. Přidejte 1 a 1/2 šálku vína a seškrábejte dno, aby se odpařilo.
  9. Přidejte nakrájené houby, přiveďte k varu a pak vařte odkryté 10 min.
  10. Předehřejte troubu na 160 °C.
  11. Vraťte slaninu a jehněčí do hrnce a přidejte 4 šálky vývaru, 1 lžíci rajčatového protlaku, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky sušeného tymiánu a 2 bobkové listy.
  12. Vmíchejte brambory a mrkev a dbejte na to, aby byly brambory z větší části ponořené v tekutině.
  13. Přiveďte k varu, pak přikryjte a opatrně přeneste do trouby předehřáté na 160 ˚C na 1 hodinu a 45 minut.
  14. Po upečení budou brambory i jehněčí velmi křehké.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang