Nic není lepší než rozpuštěný sýr! (vážně). Představa kotlíku plného zlatého sýra, vonícího kapkou alkoholu – pitomej Pavlovův reflex, slintám si na klávesnici. Bohužel příprava fondue není věcí každodenní a proto jsem se rozhodla udělat výjimku ve svém zdravovýživovém novoročním jídelníčku a vytvořila jsem fondue ve formě quiche a přidala červenou cibuli, protože ji prostě zbožňuju. Pokud máte na sýr podobný názor, tady je recept.

Těsto

  • 330 g hladké mouky
  • 170 g povoleného másla
  • 2 vejce
  • špetka soli

Náplň

  • 500 g červené cibule
  • lžička másla 
  • 3 lžíce octa balsamico
  • špetka cukru
  • 130 g sýra Gruyere
  • 130 g Ementálu
  • 2 kelímky šlehačky (takové ty cca 250 ml)
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • pepř  

Postup

Z mouky a změklého másla ve velké míse vypracujte rukama těsto (mělo by mít konzistenci drobenky). Potom přidejte vejce a opět zpracujte, ale jen do doby, než budete mít tužší hroudu (pozor nepřehnat to s hnětením, jinak by těsto nebylo tak křehké). Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 30 minut do lednice.

Cibuli oloupejte, rozkrojte napůl a půlky potom nakrájejte na plátky (tedy půlkolečka). Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte cibuli a restujte, dokud nezhnědne a nebude vláčná (mělo by to zabrat cca těch 30 minut, co se vám chladí těsto). Po cca 20 minutách přisypte lžičku cukru a míchejte. Za 5 minut přilijte ocet a ještě 5 minut restujte. Nakonec ochutnejte a podle chuti přidejte ocet nebo cukr.

Na pomoučněném válu rozválejte těsto na tenkou placku (formu na quiche na ni položte – těsto by mělo o kousek přesahovat okraje formy). Potom pomocí navinutí na váleček přeneste těsto do formy, vtlačte do krajů a odstřihněte přebytečné těsto (pár milimetrů od kraje formy). Nakonec horní okraj těsta zahněte dolů – vznikne taková obrácený okap. Není to nutné, ale vypadá to líp.

Předehřejte si troubu na 160 stupňů a v míse rozšlehejte vejce, přidejte šlehačku, nahrubo nastrouhaný sýr, osolte a opepřete. Polovinu směsi nalijte do koláče, na to poklaďte rovnoměrně cibuli a zalijte zbytkem smetanové směsi.

A teď už to jen strčte do trouby a pečte přesně 45 minut. Potom vyndejte a ideálně teplé (ne horké!) podávejte.

PS: pokud máte nějaký jiný oblíbený sýr, tak ho tam rozhodně přidejte – variacím sýrů se meze nekladou.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang