Tato polévka je skvělá a vydatná. Skvěle se hodí pro podzimní nebo sychravé zimní dny.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 2 hodiny
  • Dodatečný čas: 8 hodin
  • Počet porcí: 6-8

Ingredience

  • 2 a 1/4 šálku sušeného hrachu
  • 2 l studené vody
  • 750 g šunkové kosti
  • 2 cibule nakrájené na tenké plátky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • špetka sušené majoránky
  • 3 nakrájené stonky celeru
  • 3 mrkve nakrájené na kousky
  • 1 brambora nakrájená na kostičky

Postup

  1. Ve velkém hrnci zalijeme hrách 2 litry studené vody a namočíme ho přes noc. Pokud potřebujeme rychlejší metodu, hrách 2 minuty mírně povaříme a poté namočíme na 1 hodinu.
  2. Jakmile je hrách namočený, přidáme šunkovou kost, cibuli, sůl, pepř a majoránku. Přikryjeme, přivedeme k varu a poté za občasného míchání vaříme 1,5 hodiny.
  3. Vyjmeme kost. Maso odřízneme, nakrájíme na kostky a vrátíme do polévky. Přidáme celer, mrkev a brambory. Vaříme odkryté pomalu 30-40 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang