Recept na výtečné hranolky z fritovacího hrnce

Bramborové přílohyPřílohySlané recepty
domaci-hranolky-recept

Hranolky si nemusíte dávat jen v restauracích nebo v rychlém občerstvení. Díky našemu receptu se naučíte připravit lahodné domácí hranolky ve fritovacím hrnci, které skvěle doplní nejen masové pokrmy, ale i fazolový burger.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Celkem: 35 minut

Ingredience

  • 4 kusy 10 až 13 cm dlouhých brambor
  • 2 l řepkového oleje
  • 1 polévková lžíce mořské soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře

Postup

  1. Oloupejte boky brambor, konce nechte se slupkou. Nakrájejte brambory na 1 cm plátky a poté je nakrájejte na 1 cm dlouhé tyčinky.
  2. Naplňte velkou mísu vodou, ponořte do ní brambory a namočte je na 30 minut až 24 hodin. Tím se z brambor odstraní přebytečný škrob a zabrání se jejich oxidaci.
  3. Ve fritovacím hrnci rozehřejte olej na teplotu 160 °C.
  4. Vyjměte brambory z vody a osušte je, abyste odstranili přebytečnou vodu. Do rozpáleného oleje přidejte 2 hrsti brambor. Nad bramborami by mělo být alespoň 2,5 cm oleje.
  5. Smažte 5 až 7 minut, dokud brambory nezískají světle hnědou barvu. Brambory sceďte, jemně z nich vyklepejte přebytečný olej a nechte je okapat na mřížce. Postup opakujte, dokud nejsou všechny brambory částečně uvařené.
  6. Zvyšte teplotu oleje na 180 °C. Brambory opět vařte po 2 hrstech asi 2 minuty, dokud nezískají zlatavou barvu. Vyjměte je z oleje, oklepejte z nich přebytečný olej a v míse je lehce osolte a opepřete. Postup opakujte, dokud nejsou všechny brambory uvařené.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang