Polévky by měly tvořit nedílnou součást našich jídelníčků. Já polévky miluji, především pak krémy, které mě vždy pohladí po duši i žaludku. Tento hráškový krém vznikl v podstatě z lenosti a je tedy ideální, když se vám nechce dlouze vyvařovat, ale přesto si chcete pochutnat na něčem neskutečně dobrém.

Kombinace hrášku, limetky a pistácií je možná neobvyklá, ale já ji naprosto zbožňuji a rozhodně stojí za vyzkoušení. Pokud polévku navíc doplníte ztraceným vejcem, získáte vydatné a skvělé jídlo.

Ingredience

Připravíme si:

  • cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce ghí
  • 350 vody nebo zeleninového vývaru
  • 350 g mraženého nebo čerstvého hrášku
  • 150 g ricotty
  • šťáva z 1/2 limetky
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • menší hrst pistácií
  • vejce dle počtu porcí

A jak dál?

Postup přípravy

Cibulku nakrájíme na drobné kostičky a necháme ji lehce zpěnit na rozpuštěném ghí. Když cibulka zesklovatí, přidáme nasekaný česnek a ještě chvíli restujeme, dokud se česnek nerozvoní. Přisypeme hrášek, zalijeme vodou nebo vývarem a přivedeme k varu. Vaříme pouze tak dlouho, dokud není hrášek měkký. Poté ihned stáhneme plamen, abychom neztratili jasně zelenou barvu polévky. Nyní už jen polévku důkladně rozmixujeme ponorným mixérem společně s ricottou na hladký krém. Dochutíme muškátovým oříškem, solí, pepřem a limetovou šťávou.

Podáváme se ztraceným vejcem a sekanými pistáciemi.

Ztracené vejce připravíte velice jednoduše. V menším hrnci přivedete vodu k mírnému varu (spíše by měla jen pobublávat), vlijete lžíci jablečného octa, pomocí lžíce vytvoříte malý vír, do kterého vyklepnete vejce. Nechte vařit cca 3 minuty a ihned přendejte do nádoby se studenou vodou, abyste zachovali tekutý žloutek.

Doba přípravy: 25 – 30 minut
Počet porcí: 3

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang