Nejlepší recept na polévku z hrášku a máty

Krémové polévkyPolévkyPředkrmyStudené předkrmyZeleninové polévky
polevka-z-hrasku-a-maty-2392805

Chutný, zdravý oběd nebo předkrm, který je skvělý teplý i studený. Tato snadná polévka má nízký obsah kalorií, podávejte s jogurtem.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 1 svazek jarní cibulky, ořezaný a nahrubo nakrájený
  • 1 středně velká brambora, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 850 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 900 g hrášku v lusku
  • 4 lžíce nasekané čerstvé máty
  • velká špetka moučkového cukru
  • 1 lžíce čerstvé citronové nebo limetkové šťávy
  • 150 ml podmáslí nebo zakysané smetany

Postup

  1. Jarní cibulku vložte do velké pánve spolu s bramborami, česnekem a vývarem.
  2. Přiveďte k varu.
  3. Ztlumte oheň a vařte 15 minut nebo dokud brambory nezměknou.
  4. Na ozdobu blanšírujte 3 lžíce vyloupaného hrášku 2-3 minuty ve vroucí vodě.
  5. Slijte, vložte do mísy se studenou vodou a dejte stranou.
  6. Zbylý hrášek přidejte do polévkového základu a vařte 5 minut.
  7. Vmíchejte mátu, cukr a citronovou nebo limetkovou šťávu, nechte mírně vychladnout.
  8. Poté přelijte do kuchyňského robotu a šlehejte tak dlouho, dokud nebude hmota hladká.
  9. Vmíchejte polovinu podmáslí nebo zakysané smetany, ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
  10. Chcete-li polévku podávat studenou, rychle ji zchlaďte.
  11. Před podáváním bude možná nutné přidat do polévky více vývaru, protože polévka při chladnutí zhoustne.
  12. Chcete-li polévku podávat horkou, vraťte ji do vypláchnutého hrnce a ohřejte ji.
  13. Polévku podávejte v miskách ozdobenou zbylým podmáslím a okapaným hráškem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang