Výborný recept na humří těstoviny

Hlavní jídlaMořské plodyTěstoviny
humri-testoviny-2842057

Tento recept je velmi pracný, takže ho připravujte pro lidi, které máte opravdu rádi. Rozdělte proces na dva dny – to znamená, že první den uvaříte humry, vyberete maso a zalijete smetanou, druhý den uvaříte těstoviny a vše ohřejete k podávání.

Ingredience

  • sůl
  • 680 g živých humrů
  • středně velká cibule, nahrubo nakrájená
  • 2 řapíkatý celer, ořezaný, nahrubo nasekaný
  • 3 oloupané a rozmačkané stroužky česneku
  • 2 snítky bazalky nebo estragonu
  • 4 šálky smetany
  • ½ lžičky červeného pepře
  • 450 g špaget
  • 1 lžíce másla
  • 85 g parmezánu, jemně nastrouhaný (asi 1 šálek)
  • 3 lžíce nasekané pažitky
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Naplňte velký hrnec studenou vodou.
  2. Hojně ji osolte a přiveďte k varu.
  3. Přidejte humry do hrnce, přikryjte a vařte v páře, dokud nejsou krunýře jasně červené, asi 8 minut.
  4. Humry je lepší mírně nedovařit, protože maso budete před podáváním ohřívat.
  5. Humry přendejte na velký plech s okrajem a nechte je vychladnout.
  6. Odřízněte nebo odtrhněte malá stehýnka a snězte je.
  7. Odstraňte maso z ocasu, podélně ho rozkrojte na polovinu a každou polovinu nakrájejte na kousky velikosti sousta.
  8. Přendejte je do středně velké mísy.
  9. Odstraňte maso z kloubů a drápů a snažte se, aby maso zůstalo neporušené.
  10. Přidejte maso z kloubů a drápů do mísy s ocasním masem a nechte vychladnout, dokud nebude připraveno k podávání.
  11. Pevným nožem nakrájejte krunýř a skořápky na kousky a přeneste je do velkého hrnce.
  12. Přidejte cibuli, celer, česnek, bazalku, smetanu a červený pepř.
  13. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na střední a za občasného míchání vařte, dokud se smetana nezredukuje na polovinu, asi 45 minut.
  14. Humří smetanu přecedíme přes jemné síto do středně velké mísy a pevnou hmotu stlačíme, abychom z ní dostali co nejvíce tekutiny.
  15. Pevnou hmotu vyhodíme.
  16. Těstoviny uvařte ve velkém hrnci vroucí osolené vody za občasného míchání, dokud nejsou al dente.
  17. Sceďte a ponechte si 1 šálek tekutiny na vaření těstovin.
  18. Mezitím vraťte humří omáčku do iroké hluboké pánve.
  19. Zahřejte na střední teplotu a přiveďte k varu.
  20. Ochutnejte a osolte.
  21. Do smetanové omáčky přidejte rezervované humří maso a máslo a promíchejte.
  22. Přidejte těstoviny na pánev a jemně je promíchejte.
  23. Přidávejte po hrstkách 1 šálek parmazánu, dokud omáčka nezhoustne a sýr se do ní nevmíchá.
  24. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte kapku nebo dvě vody z těstovin.
  25. Smetanové omáčky vždy po vychladnutí zhoustnou, takže je lepší je raději rozředit.
  26. Humří těstoviny přendejte na talíř.
  27. Posypte je pažitkou a několika špetkami černého pepře.
  28. Podávejte s dalším strouhaným parmazánem.

Udělejte si předem: Humří omáčku lze připravit 24 hodin předem. Sceďte ji, přelijte do nádoby, kterou lze skladovat, a dejte vychladit. Omáčku jemně zahřejte na středně nízkém ohni. Humří maso lze naložit 24 hodin předem. Přikryjte a nechte vychladnout.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang