Ideální francouzská snídaně doma? Máslový croissant s horkou kávou

MagazínSladké pečivoSnídaně

Není nad to si užít to víkendové nicnedělání. Hezky v klidu posnídat, nikam nespěchat a vychutnat si každé sousto prvního ranního pokrmu. Taková příjemná snídaně ale nemusí být jen víkendovou záležitostí. Nadýchaným voňavým croissantem, který doslova provokuje svou máslovou chutí, si můžete udělat radost každý den.

Francouzská kuchyně se pyšní svými lahodnými pokrmy a snídaně nejsou výjimkou. Francouzská snídaně má specifický charakter, který ji odlišuje od snídaní jiných kultur. Tento typ snídaně se často skládá z croissantů, bagetek, palačinek, džemu, pudinku, medu, másla (např.: domácího mandlového másla), kávy a džusu. Někdy může být doplněna o slané suroviny, jako jsou sýry, šunky a vejce.

Francouzská snídaně se tedy liší od tradičního anglosaského stylu snídaní, které se často skládají z vajec, slaniny, toustů a fazolí. Francouzská snídaně je obvykle menší a lépe se přizpůsobuje francouzskému stylu stravování, kde je důležitá kvalita, ne kvantita.

Navíc francouzská snídaně je často více společenskou záležitostí, kdy se snídaně konzumuje pomalu a v klidu v rámci rodiny nebo s přáteli.

V tomto článku se podíváme blíže na to, co všechno se nachází na tradiční francouzské snídani a jak se liší od jiných snídaní. Zjistíme také, jaké jsou důvody, proč Francouzi na své snídani dávají velký důraz a jaká je historie francouzské snídaně.

Francouzska snidane
Nedílnou součástí francouzské snídaně je croissant.

Recepty na snídani

Recepty na snídani jsou hojně rozšířené a existuje pro ně mnoho variant. Snídaně jsou považovány za nejdůležitější jídlo dne a v závislosti na kultuře a tradicích mohou být složeny z různých surovin.

V tradiční anglosaské kuchyni jsou populární recepty jako slanina s vejci, tousty se šunkou a sýrem nebo vajíčka Benedict.

V Asii je populární rýžová snídaně nebo japonské snídaně s miso polévkou a rýží. V západní Evropě se na snídani často podávají sladké pokrmy, jako jsou palačinky, ovesné vločky nebo croissanty.

V dnešní době je také oblíbený trend tzv. „brunch“, což je kombinace snídaně a oběda a skládá se z jídel jako vejce Benedikt, avokádového toastu, toastu pečeného v troubě, granoly nebo smoothie misek či recept na makovku.

Kontinentální snídaně

Kontinentální snídaně je typickým jídlem, které se podává v zemích jako Francie, Itálie, Španělsko a Německo. Na rozdíl od anglické snídaně, která je většinou bohatá a sestává z vajec, slaniny a pečiva, kontinentální snídaně jsou často lehčí a jednodušší.

Mezi běžné složky patří čerstvé pečivo, muffiny, máslo, džem, med, sýry, šunky, salámy, jogurty, cereálie, čerstvé ovoce a jiné moučníky (třeba vláčná bábovka se zakysanou smetanou). K tomu se podávají káva, čaj, džus nebo kakao. Kontinentální snídaně jsou obvykle více bohaté na cukry a sacharidy, což dává tělu energii na celé dopoledne.

Tyto snídaně jsou obvykle podávány v hotelových zařízeních a kavárnách, ale také se mohou stát oblíbenou volbou pro domácí snídani, zejména o víkendu.

Francouzska snidane
K snídani můžete servírovat i palačinky s ovocem.

Francouzské jídlo – francouzské pečivo

Francouzské pečivo, známé také jako „viennoiserie“, je jedním z nejslavnějších typů pečiva na světě. Francouzi jsou pro své lahodné pečivo proslulí a pekařství je pro ně velmi důležité.

Francouzské pečivo se vyznačuje křupavou a drobnou strukturou, je měkké uvnitř a má charakteristickou vůni a chuť. Mezi nejoblíbenější druhy patří croissanty, pain au chocolat, brioche a bagety. Ke croissantům lze servírovat také sladké Crème brûlée.

Croissanty jsou tenké a křupavé pečivo v podobě půlměsíce, které se vyrábí z kvašeného těsta s velkým množstvím másla. Pain au chocolat je podobné croissantu, ale s čokoládou uvnitř. Brioche je měkké, bohaté a sladké pečivo vyrobené z kvašeného těsta s vysokým obsahem másla a vajec.

Bageta je dlouhá, tenká a křupavá houska, která se nejčastěji podává k snídani nebo jako příloha k jídlu. Francouzské pečivo se stalo symbolem francouzské kuchyně a oblíbeností se těší po celém světě.

Připravte si také briošky další výborné klasické francouzské pečivo!

Croissant z listového těsta – máslový croissant – recept

Croissanty jsou jedním z nejoblíbenějších druhů francouzského pečiva na světě. Tento recept vám ukáže, jak si můžete připravit křupavé máslové croissanty z listového těsta v pohodlí domova.

Croissant z listového těsta – ingredience

  • 500 g listového těsta
  • 250 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 vejce na potření

Croissant z listového těsta – postup

  1. Nejprve si připravíme máslo. Máslo rozkrájíme na menší kousky a necháme ho změknout při pokojové teplotě.
  2. Poté ho rozválíme mezi dvěma vrstvami pečicího papíru na velikost asi 20 x 30 cm. Máslo necháme stranou.
  3. Listové těsto rozválíme na stůl na velikost asi 30 x 50 cm. Pokud máte těsto v roli, rozbalte ho a rozložte na vále. Poté ho poklademe změklým máslem. Okraje těsta složíme směrem k sobě, takže máslo bude uvnitř a těsto složíme na tři vrstvy.
  4. Těsto nyní položíme na plech, přikryjeme a necháme ho odpočinout v lednici asi na 30 minut.
  5. Poté těsto rozválíme na velikost asi 30 x 50 cm a složíme ho na tři vrstvy. Tuto činnost opakujeme ještě dvakrát, přičemž těsto vždy necháme odpočinout v lednici 30 minut mezi každou fází.
  6. Po poslední fázi těsto rozválíme na velikost asi 25 x 100 cm a rozřízneme na trojúhelníky. Trojúhelníky stočíme do tvaru croissantu a položíme na plech.
  7. Croissanty potřeme rozšlehaným vejcem a necháme odpočinout dalších 30 minut.
  8. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15-20 minut, dokud nejsou křupavé a zlatavé.
  9. Hotové croissanty můžeme posypat cukrem nebo podávat s džemem či máslem.
  10. Tento recept vám umožní připravit si křupavé a lahodné croissanty v pohodlí vaší kuchyně.

Těsto na croissanty – domácí croissant – recept

Croissanty jsou skvělým francouzským pečivem, které si můžete snadno vyrobit i doma. Tento recept vám ukáže, jak si připravit křupavé croissanty s domácím těstem.

Těsto na croissanty – domácí croissant ingredience

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1/4 šálku cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 balíček instantního droždí
  • 3/4 šálku teplé vody
  • 3/4 šálku studeného másla
  • 1 vejce na potření

Domácí croissant – postup

  1. Smíchejte mouku, cukr, sůl a instantní droždí v míse.
  2. Postupně přidejte teplou vodu a hněťte těsto asi 5 minut, dokud není hladké a pružné.
  3. Těsto položte na pomoučený stůl a vyválejte ho na čtverec o délce 20 cm. Zakryjte ho a nechte ho odpočinout asi 10 minut.
  4. Zatím si připravte studené máslo. Máslo rozdělte na menší kousky a nechte ho v lednici asi 10 minut, aby se dobře vychladilo.
  5. Máslo položte na pomoučený stůl a přikryjte ho pečicím papírem. Maislo pak rozválejte na velikost asi 20 x 20 cm. Pak ho položte na střed těsta a zakryjte ho dvěma krajními částmi těsta.
  6. Poté těsto rozložte na čtverec o délce 40 cm. Zakryjte ho a nechte ho odpočinout asi 10 minut.
  7. Postup opakujte ještě 2x, přičemž těsto nechte mezi každou fází odpočinout v lednici asi na 10 minut.
  8. Nakonec těsto rozválejte na tenký plát a vyřízněte z něj trojúhelníky. Každý trojúhelník zavírejte do tvaru croissantu a položte na plech.
  9. Croissanty potřete rozšlehaným vejcem a nechte je v teple asi 20 minut nebo dokud nevyrostou.
  10. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15-20 minut, dokud nejsou křupavé a zlatavé.
  11. Hotové croissanty můžeme posypat cukrem nebo podávat s džemem či máslem.
  12. Tento recept na domácí croissanty vám umožní připravit si křupavé a lahodné croissanty z vlastnoručně připraveného těsta.

Těsto na croissanty – recept

Croissanty jsou oblíbeným francouzským pečivem, které se dá sníst kdykoliv během dne. Pokud se vám chce doma péct croissanty, následujte tento snadný recept na těsto.

Těsto na croissanty – ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 50 g cukru
  • 300 ml mléka
  • 50 g droždí
  • 250 g másla na těsto
  • 1 vajíčko na potření

Postup na těsto na croissanty

  1. Nejprve si připravíme kvásek: rozdrobíme droždí do misky, přidáme 1 lžíci cukru a 50 ml teplého mléka. Promícháme a necháme odstát 10 minut, dokud se nevytvoří pěna.
  2. V míse smícháme mouku, sůl a zbytek cukru. Poté přidáme kvásek a zbytek mléka. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho odpočinout 30 minut.
  3. Vytvoříme hranolový blok z másla a necháme ho ztvrdnout v lednici.
  4. Na pomoučené ploše rozválíme těsto do obdélníku a položíme na něj zmražené máslo. Těsto přeložíme do tvaru obálky, aby bylo máslo uvnitř a všechny hrany byly pečlivě uzavřené.
  5. Těsto pak rozválíme na délku a šířku a složíme do tvaru tří přehnutí. Poté necháme těsto zase 30 minut odpočinout.
  6. Postup zopakujeme ještě třikrát a poté necháme těsto v lednici přes noc.
  7. Ráno těsto vyndáme z lednice a rozválíme ho na tloušťku 3 mm. Nakrájíme na trojúhelníky, které stočíme do tvaru křivky. Položíme je na plech s pečícím papírem a necháme kynout dalších 30 minut.
  8. Croissanty potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při teplotě 200 °C asi 20 minut, dokud nebudou zlatavé.
  9. Hotové croissanty necháme vychladnout a můžeme je podávat k snídani nebo kdykoliv jindy během dne.
Francouzska snidane
Croissant je tradiční francouzské pečivo.

Celkově lze říci, že francouzská snídaně je nejen chutná a zdravá, ale také představuje významnou součást francouzské kultury a tradice. Její důležitost se projevuje nejen v rodinných kruzích, ale i v kavárnách a restauracích, kde je podávána jako speciální menu.

Francouzská snídaně je plná vynikajících chutí a vůní, které přinášejí radost a energii na celý den. Pokud hledáte inspiraci pro svou vlastní snídani, určitě byste měli zvážit některé z tradičních francouzských pokrmů, které jsou nejen vynikající, ale také zdravé a vydatné.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang