Brioška

Pečivo

U některých druhů pečiva tušíte krajinu původu tak nějak samozřejmě – bageta je francouzská, louhový preclík budete hledat v Bavorsku, s moskevským chlebem se těžko spletete. Co ale brioška?

Původně francouzské pečivo ve tvaru žemle nebo bochníčku je opravdová lahůdka. Výborně chutná namazaná například džemem nebo medem. Původ slova brioška je tey francouzský – „brioche.“

Asi nejvíc se podobá mazanci – jde o kynuté pečivo plné másla a vajec, s jemnou bílou střídkou často obohacenou o rozinky. Díky tomu, že se povrch potírá vajíčkem, má krásnou zlatohnědou barvu.

„Když nemají chléb, ať jedí koláče!“ – tento výrok jistě znáte. Je připisován francouzské královně Marii Antoinettě. Prý nedokázala pochopit, proč se lid bouří. Ve skutečnosti ale lidu doporučovala jíst brioche – briošky. Ten nesprávný překlad možná vznikl kvůli tomu, že dobrá brioška je skutečně tak lahodná jako koláč.

Brioška může mít spoustu tvarů – věnec, bochník, uzlík nebo „sněhuláček“ – briošky z jedné velké a jedné malé kuličky jsou asi nejznámější. Často se podává ke snídani s džemem a kávou, ale briošky bez rozinek ve Francii doprovází i foie gras, klobásky nebo náplně z mletého masa.

Kategorie:

Pečivo

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang