Jestli znám někoho, kdo je vyloženě gurmán, je to moje máma. A tak, když se přiblížilo datum jejích narozenin, jsem se vrhla na průzkum možných i nemožných dortů. První myšlenka byla klasicky – koupím ho u Hájka – ale pak jsem si dala pomyslnou facku (od čeho peču, že) a projela instagram a google, ale nějak to nebylo ono. Z toho mi vyhládlo, tak jsem si šla do Alberta pro sváču a tam na mě koukalo nové číslo Apetitu s tímhle krasavcem na obálce.

Naprosto jasná volba. Moje verze je s maličkou technickou úpravou – v receptu se píše 250 g ricotty, ale ví někdo, kde koupit 250 g balení? Já sehnala jen 200 g, takže jsem navýšila množství šlehačky a přidala želatinu navíc, nicméně myslím, že to výslednému výtvoru vůbec neublížilo (možná dokonce naopak?). Co tedy budete potřebovat:

Těsto

  • 175 g studeného másla
  • 200 g hladké mouky
  • 80 g cukru (tohle množství je v originálním receptu, nicméně já bych příště dala maximálně třetinu. Myslím, že by se k sladkému krému více hodila slaná verze ve stylu anglického shortbreadu, ale to je čistě moje doporučení)
  • špetka soli

Krém

  • 200 g ricotty
  • 375 ml šlehačky
  • 500 g jahod
  • 100 ml mléka
  • 140 g cukru krupice
  • 8 plátků želatiny
  • 1 smetafix

Na ozdobu

  • pokrájené jahody (můžete přidat maliny, nebo vlastně cokoliv, co máte rádi)
  • lístky máty (já měla jablečnou)

Postup

Nejdříve si předehřejte troubu na 160 stupňů. Potom je třeba uhníst těsto. Je to takové to ala linecké, které musíte pořádně zpracovat rukama. Nasypete do mísy mouku, cukr, sůl a máslo pokrájíte na malé kostičky. No a pak hnětěte….a hnětete…a ještě trochu, až je to úplně mazlavé a máslo je celé zapracované. Pak to vtlačte do dortové formy. Já bych možná, poučena z minula, dala pod těsto ještě pečící papír, aby dort šel dobře vyndat.

Těsto pečte cca 25 minut (když je upečené, tak uvidíte, že kraje maličko zlátnou a hlavně to voní jak o vánocích, když se peče linecké) V tuhle chvíli namočte plátky želatiny do studené vody a v rendlíku zahřejte mléko. Když je želatina dost nacucaná, tak ji vmíchejte do mléka, až bude úplně rozpuštěná a dejte vychladnout.

Na krém rozmixujte jahody, přidejte cukr, ricotu a vychladlé mléko se želtatinou a nakonec ušlehanou šlehačku. Do celé směsi pak ještě zamíchejte smetafix. V časopise jahody pasírují přes sítko, ale já myslím, že se tím ochudíte o tu pravou jahodovost. No a když to všechno máte, tak to nalijte na vychladlé upečené těsto, zakryjte potravinářskou folií (aby to nenačichlo nějakým obyvatelem lednice) a strčte (ideálně) přes noc do ledničky.

Až ztuhlý dort vyndáte, tak vezměte nůž, nebo nějaký vhodný nástroj a dort po stranách oddělte od formy (jinak by se vám mohl potrhat). Pak ho vyndejte a můžete zdobit nakrájeným ovocem a mátou (já ho převážela, proto je ozdobený už ve formě).

A tady ještě recept na dvoupatrový narozeninový dort.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang