
Tento snadný recept na špenát je jedním z nejlepších způsobů přípravy špenátu. Osmažte špenát na olivovém oleji a česneku a připravte si výživnou a chutnou přílohu během několika minut.
Jak vařit špenát
PřipravujI takto špenát alespoň jednou nebo dvakrát týdně, obvykle z čerstvého špenátu z farmářského trhu. Léta jsem ho ale převařoval, dokud jsem se nenaučil, že špenát by se neměl vařit jen dokud nezvadne.
Špenát při vaření uvolňuje hodně vody. Trik tedy spočívá v tom, že před vařením špenátové listy co nejvíce osušíte, případně použijete odstředivku na salát.
Pak na velké široké pánvi osmahněte na olivovém oleji česnek a přidejte do něj očištěné, osušené špenátové listy. Zaplňte pánev špenátem; přikryjte ji a vařte pouze minutu nebo dvě.
Jak umýt, usušit a připravit špenát
Většina baby špenátu v balených sáčcích je již umytá, ale i tak doporučujeme špenát umýt a usušit.
Zralý špenát, který se prodává ve svazcích, není umytý může být zrnitý. Nejlépe je ořezat je nebo zbavit stonků a alespoň dvakrát je omýt ponořením do dřezu plného studené vody.
Mladý špenát není třeba zbavovat kůry. Svazky můžete uvařit se stonky i se vším všudy. U zralejšího špenátu však raději odřízněte většinu velkých stonků, protože mohou být vláknité.
Se špenátem si rychle poradí odstředivka na salát, ale listy můžete usušit i tak, že je vložíte mezi dvě čisté kuchyňské utěrky. Látkové utěrky absorbují více vody než papírové.