Jednoduchý restovaný špenát – recept, návod

Přílohové salátySalátyZeleninové přílohyZeleninové saláty

Tento snadný recept na špenát je jedním z nejlepších způsobů přípravy špenátu. Osmažte špenát na olivovém oleji a česneku a připravte si výživnou a chutnou přílohu během několika minut.

Jak vařit špenát

PřipravujI takto špenát alespoň jednou nebo dvakrát týdně, obvykle z čerstvého špenátu z farmářského trhu. Léta jsem ho ale převařoval, dokud jsem se nenaučil, že špenát by se neměl vařit jen dokud nezvadne.

Špenát při vaření uvolňuje hodně vody. Trik tedy spočívá v tom, že před vařením špenátové listy co nejvíce osušíte, případně použijete odstředivku na salát.

Pak na velké široké pánvi osmahněte na olivovém oleji česnek a přidejte do něj očištěné, osušené špenátové listy. Zaplňte pánev špenátem; přikryjte ji a vařte pouze minutu nebo dvě.

Jak umýt, usušit a připravit špenát

Většina baby špenátu v balených sáčcích je již umytá, i tak doporučujeme špenát umýt a usušit.

Zralý špenát, který se prodává ve svazcích, není umytý může být zrnitý. Nejlépe je ořezat je nebo zbavit stonků a alespoň dvakrát je omýt ponořením do dřezu plného studené vody.

Mladý špenát není třeba zbavovat kůry. Svazky můžete uvařit se stonky i se vším všudy. U zralejšího špenátu však raději odřízněte většinu velkých stonků, protože mohou být vláknité.

Se špenátem si rychle poradí odstředivka na salát, ale listy můžete usušit i tak, že je vložíte mezi dvě čisté kuchyňské utěrky. Látkové utěrky absorbují více vody než papírové.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang