Recept na kávovou zmrzlinu

DezertyDezerty, zákusky a poháry
Kávová zmrzlina

Připravte si domácí kávovou zmrzlinu z mléka a smetany s přídavkem celých kávových zrn.

Příprava

  • Příprava: 40 minut
  • Celkem: 40 minut

Ingredience

  • 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
  • 3/4 šálku cukru
  • 1 a 1/2 šálku celé zrnkové kávy
  • Špetka soli
  • 1 a 1/2 šálku husté smetany
  • 5 velkých žloutků
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky jemně mleté kávy

Postup

  1. Mléko, cukr, celá kávová zrna, sůl a 1/2 šálku smetany zahřívejte ve středně velkém hrnci, dokud se mléko nezačne vařit. Jakmile je směs teplá, přikryjte ji, stáhněte z ohně a nechte 1 hodinu při pokojové teplotě louhovat.
  2. Zbylý 1 šálek smetany nalijte do středně velké kovové misky postavené na led nad větší mísou. Na misky postavte sítko. Odstavte stranou.
  3. Směs mléka a kávy znovu zahřejte na středním ohni, dokud nebude opět horká a parná (ne vařící). V samostatné míse vyšlehejte žloutky.
  4. Pomalu přilévejte ohřáté mléko a kávovou směs ke žloutkům za stálého šlehání, aby se žloutky teplým mlékem temperovaly, ale nevařily. Zahřáté žloutky seškrábněte zpět do hrnce.
  5. Krémovou směs neustále míchejte na středním ohni žáruvzdornou stěrkou s plochým dnem a při míchání seškrabujte dno, dokud směs nezhoustne a nepokryje stěrku tak, že po ní můžete přejet prstem a povlak nestéká. To může trvat asi 10 minut.
  6. Kávová zrna v cedníku přitlačte, abyste z nich získali co nejvíce kávové chuti. Poté zrnka vyhoďte. Vmíchejte vanilku a jemně mletou kávu a míchejte, dokud nevychladne.
  7. Směs důkladně zchlaďte v lednici a poté ji zmrazte ve zmrzlinovači podle pokynů výrobce.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang