Klasické italské lasagne – recept

Hlavní jídlaHovězí masoTelecí masoTěstoviny

Autentický italský recept na lasagne s krémovou bešamelovou omáčkou. Oblíbené rodinné jídlo všech.

Příprava

  • Příprava: 40 minut
  • Vaření: 2 hodiny 50 minut
  • Servíruje se pro 8 osob

Ingredience

  • 250 g čerstvých plátků lasagní
  • olivový olej na potření
  • velká hrst strouhaného parmazánu
  • 110 g nesoleného másla
  • 1 celerová tyčinka, jemně nakrájená
  • 1 mrkev nakrájená nadrobno
  • 1 malá červená cibule, jemně nasekaná
  • 25 g sušených hříbků namočených na 10 minut v horké vodě, scezených a nahrubo nasekaných
  • 1 větvička rozmarýnu, listy natrhané a nasekané
  • 1 kg hovězího nebo telecího boku, nadrobno nakrájeného
  • 125 ml suchého bílého vína
  • 400 g plechovky sekaných rajčat
  • 1 l plnotučného mléka
  • 1 bobkový list
  • 75 g nesoleného másla
  • 125 g těstovinové mouky
  • nastrouhaný muškátový oříšek
  • 100 g parmezánu, jemně nastrouhaného
  • 2 žloutky

Postup

Na ragú rozpusťte máslo ve velké zapékací míse na mírném ohni, až se zpění. Přidejte celer, mrkev, cibuli, hříbky, rozmarýn a trochu koření a 5 minut smažte. Maso okořeňte, přidejte do misky a 5 minut vařte, dokud nezhnědne. Přilijte víno, přidejte rajčata a přiveďte k varu.

Snižte teplotu na minimum, přiklopte pokličkou a vařte 1 hodinu a 30 minut, přičemž na posledních 30 minut pokličku sundejte, aby se omáčka zredukovala. Maso by mělo být měkké, avšak ne příliš rozpadlé, a omáčka by měla být hustá. Ochutnejte, zda je omáčka kořeněná.

Na bešamelovou omáčku nalijte mléko do hrnce s bobkovým listem. Přiveďte k varu, vypněte oheň a odstavte. V kastrolu rozpusťte na mírném ohni máslo, pak do něj zašlehejte mouku a horké mléko. Prudce šlehejte, dokud nevznikne hladká hmota, a pak ji 10-15 minut vařte, dokud nezhoustne. Vyjměte bobkový list, okořeňte a podle chuti nastrouhejte muškátový oříšek. Vmíchejte parmazán a žloutky a nechte vychladnout.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Těstoviny ponořte v dávkách po třech do hrnce s vroucí osolenou vodou na 20 sekund, aby změkly, a poté je ihned vložte do mísy s ledovou vodou.

Dno a stěny velké zapékací mísy potřete olejem. Na dno dejte vrstvu těstovin, pak přidejte vrstvu ragú a následně vrstvu bešamelové omáčky. Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny těstoviny a ragú, a na závěr na ně naneste vrstvu bešamelové omáčky. Povrch posypte štědrou vrstvou parmazánu.

Pečte v troubě 40-45 minut nebo dokud se nevytvoří bublinky a nezíská zlatohnědou barvu, poté vyjměte z trouby a nechte 10 minut odležet. Lasagne nakrájejte na čtverce a před podáváním je nechte ještě 10 minut odležet – vrstvy tak zůstanou zřetelné a rychleji vychladnou.

Výživové hodnoty na porci

  • 729 kalorií
  • tuk 42 g
  • nasycené mastné kyseliny 23 g
  • sacharidy 38 g
  • cukry 9 g
  • vláknina 2 g
  • bílkoviny 45 g
  • sůl 0,6 g
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang