klasicky-tarte-tatin

To, co dělá tento klasický obrácený francouzský koláč tak skvělým, jsou drobné nedokonalosti. Pokud se při překlápění trochu rozpadne, nebo se těsto nepovede, vrstva karamelizované jablečné náplně vše překryje a vy můžete tvrdit, že to byl záměr.

Ingredience

  • 6 jablek Granny Smith nebo jiných tvrdých, kyselých jablek
  • 1 hotové křehké těsto na koláč
  • 8 lžic másla
  • 1 hrnek cukru
  • Špetka soli
  • Zmrzlina nebo crème fraîche, volitelně k servírování

Postup

  1. Troubu předehřejte na 190 °C.
  2. Oloupejte jablka, nakrájejte je na čtvrtky a odstraňte jádřince. Koláčové těsto rozválejte na kousku pečícího papíru na velikost o něco větší než pánev, ve které budete péct, a během pečení jablek jej nechte vychladnout v chladničce.
  3. Na pánvi (vhodné do trouby) na středním až středně vysokém ohni rozpusťte máslo a pak vmíchejte cukr. Ten bude nejprve zrnitý a hrudkovitý, pak se začne rozpouštět do sirupovité tekutiny. Když cukr a máslo probublávají, přidejte jablka a posypte je solí.
  4. Jablka vařte za stálého míchání každých několik minut, dokud omáčka neztmavne do tmavě jantarové karamelové barvy. To by mělo trvat 12 až 15 minut. Nezapomeňte jablka při míchání otáčet, aby se pokryla karamelovou omáčkou.
  5. Dobrým ukazatelem toho, kdy je karamelová omáčka hotová, je, když na chladném talíři drží tvar kapky.
  6. Pánev s jablky sundejte z ohně. Pomocí vidličky a špachtle otočte jablka tak, aby jejich zaoblené plochy byly opět na dně pánve, a uspořádejte je do soustředných kruhů.
  7. Vyjměte koláčové těsto z chladničky a přetáhněte jej přes horká jablka. Okraje koláčové formy zastrčte do pánve a propíchněte vidličkou.
  8. Pečte 20 až 25 minut, dokud není kůrka zlatohnědá. Koláč položte na chladicí mřížku a nechte asi 10-20 minut chladnout.
  9. Přejeďte nožem po okraji koláčové formy, abyste ji oddělili od formy. Několikrát pánví zatřeste, aby se jablka v karamelové omáčce uvolnila. Přes pánev položte koláčový talíř.
  10. Pomocí kuchyňských chňapek uchopte talíř a pánev a rychle je obě otočte tak, aby byl koláčový talíř dole a pánev nahoře.
  11. Opatrně pánev zvedněte a znovu uspořádejte všechna jablka, která se vysmekla z místa. Seškrábněte z pánve zbylou karamelovou omáčku a pokapejte koláč.
  12. Tarte Tatin podávejte ještě teplý se zmrzlinou nebo s trochou crème fraîche. Zbytky tarte lze uchovávat v chladničce několik dní (jsou výbornou snídaní).
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang