Recept na kuře na česneku s citronem

Hlavní jídlaKuřecí masoMaso
Kuře s citronem

Snadný recept na kuřecí prsa připravená ve smetanové citronovo-česnekové omáčce.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 18 až 21 minut
  • Celkem: 26 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže (celkem asi 1 kg), naklepaná na tloušťku 1 cm
  • 1/2 čajové lžičky košer soli a další na dochucení
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře a další na dochucení
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce nesoleného másla
  • 1 malá šalotka, jemně nasekaná
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek polotučného nebo plnotučného mléka
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • šťáva z 1 středně velkého citronu (asi 3 lžíce)
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých petrželových listů
  • 1 malý citron nakrájený na tenké plátky

Postup

  1. Kuře důkladně osušte papírovými utěrkami.
  2. Vydatně je osolte a opepřete.
  3. Na 25centimetrové nebo větší pánvi rozehřejte olej na střední teplotu, dokud se nezačne třpytit.
  4. V případě potřeby přidejte kuře po částech a opékejte ho, dokud nebude zespodu hnědé, 6 až 7 minut.
  5. Obraťte je kleštěmi a opékejte i z druhé strany, dokud nezhnědne, 6 až 7 minut.
  6. Kuře přendejte na talíř a dejte stranou.
  7. Snižte teplotu na střední a přidejte máslo.
  8. Po rozpuštění přidejte šalotku, česnek, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře a za občasného míchání vařte, dokud nezačne měknout, asi 1 minutu.
  9. Přidejte mouku, promíchejte, aby se šalotka a česnek rovnoměrně obalily, a vařte ještě 1 minutu.
  10. Vmíchejte mléko a vývar, dokud nezůstanou žádné hrudky z mouky, a nezapomeňte seškrábnout všechny připečené kousky ze dna pánve.
  11. Přiveďte k varu.
  12. Snižte teplotu na minimum.
  13. Vraťte kuře na pánev a vařte, dokud omáčka nezhoustne natolik, že pokryje hřbet lžíce, a kuře není uvařené, 3 až 4 minuty.
  14. Do omáčky vmíchejte citronovou šťávu.
  15. Ozdobte petrželkou a plátky citronu a ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang