Kuřecí smažený steak s omáčkou

Kuřecí maso

Kuřecí řízky zalité vynikající omáčkou jsou splněným snem všech labužníků.

Příprava

Celkem: 1 hodina
Příprava: 25 minut
Vaření: 35 minut

Ingredience

  • 1,5 šálku plnotučného mléka
  • 2 velká vejce
  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky kořeněné soli
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 3/4 lžičky papriky
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1,5 kg kuřecího steaku
  • 1/2 šálku řepkového nebo rostlinného oleje
  • 1 lžíce másla
    Omáčka:
  • 1 šálek hladké mouky
  • 3 až 4 šálky plnotučného mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • bramborová kaše na podávání

Postup

Na steak: V jedné míse smíchejte mléko s vejci, ve druhé mouku smíchanou se solí, 1,5 lžičky černého pepře, paprikou a kajenským pepřem a ve třetí maso. Na konci pak připravte jeden čistý talíř, na který se bude dávat obalené maso.

Pracujte vždy s jedním kusem masa. Z obou stran ho posypte solí a černým pepřem a poté ho vložte do moučné směsi. Otočte, aby se maso obalilo. Vložte maso do směsi mléka a vajec a otočte, aby se obalilo. Nakonec ho vložte zpět do mouky a otočte, aby se obalilo. Obalené maso položte na čistý talíř a poté proces zopakujte se zbývajícím masem.

Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni olej. Přidejte máslo. Maso smažte, dokud okraje nezačnou vypadat zlatohnědě, asi 2 minuty z každé strany. Maso vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou a udržujte je v teple lehkým přikrytím dalším talířem nebo fólií. Postup opakujte, dokud není všechno maso upečené.

Po osmažení všeho masa slijte tuk do žáruvzdorné mísy. Aniž byste pánev čistili, vraťte ji na sporák na středně nízkou teplotu. Přidejte 1/4 šálku tuku zpět do pánve a nechte ji rozehřát.

Na omáčku: Když je tuk horký, rovnoměrně jej posypte moukou. Metličkou smíchejte mouku s tukem a vytvořte zlatohnědou kaši. Pokud se vám zdá příliš mastná, přidejte více mouky; pokud je příliš kašovitá, přidejte ještě trochu tuku. Vařte tak dlouho, dokud jíška nezíská tmavě zlatohnědou barvu.

Za stálého šlehání přilévejte mléko. Podle chuti přidejte ochucenou sůl a černý pepř a za stálého šlehání vařte, dokud není omáčka hladká a hustá, 5 až 10 minut. Připravte se na to, že pokud bude příliš hustá, přidejte další mléko. Nezapomeňte ochutnat, zda je omáčka dostatečně ochucená.

Maso podávejte s velkou porcí bramborové kaše. Celé to přelijte omáčkou!

Kategorie:

Kuřecí maso

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang