Taky znáte takové ty dny, kdy máte na odpoledne naplánovaný celý zástup úkolů (Vytřít! Vyprat! Vyžehlit! Utřít prach!). Alespoň částečně napravit neutěšený stav svých nehtů a vrátit je do jakž takž prezentovatelného stavu – ano, bohužel už i péče o sama sebe je úkol) a najednou se přistihnete, že mícháte těsto na makronky? Protože už vám ten recept od Pierra Hermé hrozitánsky dlouho leží v hlavě a skoro vám nedá spát a vy ho prostě musíte zkusit.

Nebo ty neděle, kdy byste se nejen chtěli, ale především a hlavně měli, pořádně vyspat, neb zombie look à la Morticia Addams je dost z módy a vy už po 14 dnech narůstajícího spánkového deficitu melete z posledního (a hlavně svým zjevem děsíte ostatní), ale stejně vstanete po sedmé ráno, protože si nezbytně nutně potřebujete udělat k snídani vafle?

A to konkrétně matcha vafle s jahodovo-medovou omáčkou, přestože vám kolega už strašlivě dlouho tluče do hlavy, že cokoli matcha chutná jako vývar z ponožek. Ale vy je prostě musíte mít a nic (tedy ani nevyspání, ani potenciální ponožkovitost výsledku) vám v tom nedokáže zabránit.

Nebudu vám lhát – nemáme vyžehleno, ani vytřeno, tloušťku prachové vrstvy ani nebudu komentovat, moje nehty jsou k pláči (mít funkční slzné kanálky, tak brečím celý den) a pod očima mám kruhy černé jak bouřkové mračno (ještě chvíli a můžu se vydat na maškarní za Burtonovu Mrtvou nevěstu, aniž bych se musela líčit).

Na druhou stranu jsem v naprosté euforii, že se oba mé pokusy vydařily nad očekávání skvěle. A hlavně mám radost z toho, že jsem konečně sebrala veškerou odvahu vyzkoušet recept z úžasné knihy Pastries, kterou jsem si s velkou pompou dovezla z Paříže a od té doby na ní jenom nábožně koukala. A neméně taky z toho, že jsem se odhodlala zkusit zelený čas matcha, což jsem už strašně dlouho plánovala a stejně dlouho odkládala. 

A víte co? Jdu zadělat kvásek na chleba, protože jsem si konečně koupila ošatku na kynutí a prostě to musím zkusit (a pak možná ten prach)!

Matcha vafle s jahodovo-medovou omáčkou 

Ingredience (na 2 porce):

  • 1 vejce
  • 2 lžíce rostlinného oleje 
  • 1 lžíce vrchovatá lžíce cukru 
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek podmáslí
  • 1 hrnek hladké mouky 
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 malý sáček matcha (2 g) – můžete dát i dva sáčky, ale i s jedním byla ve vaflích jeho chuť byla příjemně cítit

Na omáčku:

  • jahody nakrájené na čtvrtiny (čím víc, tím líp)
  • med podle chuti

Postup

1) Vejce vyšlehejte s olejem, vanilkou a cukrem do pěny. Poté zašlehejte podmáslí a prosátou mouku se sodou, práškem do pečiva, solí a matcha čajem. Těsto dejte chvíli stranou, aby si odpočinulo a mezitím nakrájejte omyté jahody na čtvrtiny, dejte do hrnce a s trochou vody krátce povařte.

Sundejte z plotny, nechte chviličku zchladnout a přidejte med. Nahřejte vaflovač a postupně zpracujte všechno těsto. Podávejte s jahodovou omáčkou, případně i se zakysanou smetanou. Pokud nemáte vaflovač, těsto půjde dobře použít i na lívanečky! 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang