matova-cokoladova-zmrzlina

Mátovou čokoládovou zmrzlinu si doma snadno připraví i začátečníci. Tento recept na mátovou zmrzlinu používá čerstvou mátu a polosladkou nebo hořkou čokoládu podle vašeho výběru pro bohatý a krémový dezert.

Ingredience

  • 3 šálky čerstvých mátových lístků (ne stonků), opláchnutých, osušených, zabalených
  • 1 šálek mléka
  • 2 šálky husté smetany
  • 2/3 šálku cukru
  • Špetka soli
  • 6 velkých žloutků
  • 170 g polosladké čokolády nebo hořké čokolády, nasekané najemno, uchovávejte v mrazáku až do použití

Postup

  1. Mátové lístky namočte do smetany a mléka:
    Vložte lístky máty do hrnce s 1 šálkem mléka a 1 šálkem smetany. Zahřívejte, dokud se nezačne vařit, stáhněte z ohně, přikryjte a nechte 30 minut stát. Směs znovu zahřejte, dokud se nezapaří, stáhněte z ohně a nechte stát dalších 15 minut.
  2. Zbývající smetanu zchlaďte v ledové lázni:
    Zatímco se máta v kroku 1 louhuje, připravte zbývající krém v ledové lázni. Zbývající 1 šálek smetany nalijte do středně velké mísy postavené do ledové vody (s velkým množstvím ledu). Na misky nasaďte sítko. Odstavte stranou.
  3. Sceďte lístky máty, přidejte cukr:
    Směs mléčné smetany přeceďte do samostatné mísy a gumovou stěrkou v sítu přitlačte na lístky máty, abyste z nich dostali co nejvíce tekutiny. Směs mléčné smetany vraťte do hrnce a přidejte do ní cukr a sůl. Zahřívejte, dokud se opět nezačne vařit, a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z ohně.
  4. Žloutky zmírněte horkým mléčným krémem:
    Žloutky ušlehejte ve středně velké míse. Do žloutků pomalu přilévejte ohřátou směs mléčné smetany a neustále šlehejte, aby se žloutky teplou směsí temperovaly, ale nevařily. Zahřáté žloutky seškrábněte zpět do hrnce.
  5. Zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout:
    Vraťte hrnec na sporák a na středním ohni směs neustále míchejte dřevěnou lžící a při míchání seškrabujte dno, dokud směs nezhoustne a nepokryje lžíci tak, že po ní můžete přejet prstem a povlak nestéká. To může trvat asi 10 minut.
  6. Krémovou směs přeceďte do smetany v ledové lázni:
    Přes cedník přelijte pudink a vmíchejte ho do studeného krému, aby se přestal vařit.
  7. Zcela zchlaďte:
    Směs důkladně zchlaďte v lednici (alespoň několik hodin) nebo ji míchejte v míse umístěné nad ledovou lázní, dokud nebude důkladně zchlazená (asi 20 minut).
  8. Zpracujte ve zmrzlinovači:
    Směs zpracujte ve zmrzlinovači podle pokynů výrobce.
  9. Přidejte nasekanou čokoládu:
    Po přípravě ve zmrzlinovači by měla být zmrzlina poměrně měkká. Jemně vmíchejte nadrobno nasekanou čokoládu.
  10. Vychlaďte v mrazáku:
    Vložte do vzduchotěsné nádoby a dejte do mrazáku alespoň na hodinu, nejlépe na několik hodin. Pokud byla zmrzlá déle než jeden den, možná ji budete muset před podáváním nechat několik minut stát při pokojové teplotě, aby změkla.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang