Tady recept na nejoblíbenější mrkvovo-dýňové lotus cupcakes, které zaručeně nabijí pozitivní energií. Jsou totiž neodolatelné, vláčné a voňavé. A kdyby bylo té mrkve málo (té totiž nikdy není dost), připravte si třeba ještě mrkvové lívanečky s karamelizovanými ořechy, a vznike vám jednoduchý dezert.

Ingredience

  • 160 g mouky (může být půl hladké a půl polohrubé)
  • 1 kávová lžička sody
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • 1 kávová lžička skořice 
  • 1 kávová lžička mixed spice (nebo pumpkin pie spice nebo jde i perníkové koření)
  • 2 vejce
  • 160 ml oleje
  • 100 g cukru krupice 
  • 40 g mandlí
  • 40 g vlašských ořechů
  • 125 g najemno strouhané mrkve
  • 125 g pyré z karamelizované dýně (oloupete, nakrájíte, posypete třtinovým cukrem, upečete doměkka na 180 °C a pak rozmixujete dohladka)

Krém:

  • 1/2 skleničky Lotus pomazánky z originálních karamelových sušenek
  • 250 g měkkého tvarohu 
  • 100 g lučiny (větší kostka)
  • 125 ml smetany ke šlehání 

Na ozdobu Lotus sušenky (nadrcené)

Postup

  1. Nejdříve upečte a rozmixujte dýni, nastrouhejte mrkev, nasekejte ořechy a prosejte do mísy oba druhy mouky smíchané se sodou, práškem do pečiva, skořicí a mixed spice.
  2. Potom si ušlehejte vejce s cukrem a olejem do pěny a postupně stěrkou zamíchejte moučnou směs, ořechy, mrkev a dýni. Košíčky plňte do 2/3 a pečte na 180 °C přibližně 12 minut (zkuste špejlí). Nechte vychladnout v plechu.
  3. Připravte krém. Smíchejte Lotus pomazánku s tvarohem a lučinou. Ušlehejte smetanu a poté opatrně přimíchejte mix zbylých ingrediencí. V případě potřeby doslaďte, ale myslím, že naznáte, že je to úplně akorát (pokud nechcete zemřít na předávkování cukrem, v tom případě směle do toho). Krémem naplňte zdobící sáček s uzavřenou hvězdičkovou špičkou.
  4. Vychladlé dortíky ozdobte krémem a drcenými sušenkami.
  5. Tohle těsto je boží i jen tak – pokud chcete dobrou snídani a nechce se vám plácat se zdobením, přidejte do těsta pár rozinek, brusinek či sušených meruněk. Samozřejmě se dá použít klasický krém ze smetanového sýra, který k mrkvovému dortu neodmyslitelně patří.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang