Mrkvovo-dýňové cupcakes s Lotus (Speculoos) krémem

DezertyDezerty, zákusky a poháryKrémy, polevy a náplněMoučníkyMuffinySušenky

Myslela jsem, že my máme nejpernější týden za sebou, ale mýlila jsem se. Šeredně. Za posledních 7 dnů jsem nespala víc než 4 a půl hodiny denně, vypadám jako zombie (Netočí se tu v okolí nějaký zombie horor? Hlásím se dobrovolně do komparzu. Výrazně by ušetřili na maskách, kdyby mě zaměstnali coby oživlou mrtvolu) a nestíhám vůbec nic! Ani psát, ani fotit.

Ne, je mi jasné, že většina lidí má stejně nabitý program, jen o tom nefňukají a navíc u toho pravděpodobně vypadají kapku líp než já. Ale, ať máte za sebou jakkoli vyčerpávající chvíle, mám pro vás recept na své nejoblíbenější mrkvovo-dýňové cupcakes, které vás zaručeně nabijí pozitivní energií. Jsou totiž neodolatelné, vláčné a voňavé! A kdyby bylo té mrkve na vás málo (té totiž nikdy není dost), připravte si třeba ještě mrkvové lívanečky s karamelizovanými ořechy!

Mrkvovo-dýňové cupcakes s Lotus krémem z karamelových sušenek a Lotus sušenkou (nebo taky Speculaas či Speculoos) 

Ingredience:

  • 160 g mouky (dávám půl hladké a půl polohrubé)
  • 1 kávová lžička sody
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • 1 kávová lžička skořice 
  • 1 kávová lžička mixed spice (nebo pumpkin pie spice nebo jde i perníkové koření)
  • 2 vejce
  • 160 ml oleje
  • 100 g cukru krupice 
  • 40 g mandlí
  • 40 g vlašských ořechů
  • 125 g najemno strouhané mrkve
  • 125 g pyré z karamelizované dýně (oloupete, nakrájíte, posypete třtinovým cukrem, upečete doměkka na 180°C a pak rozmixujete dohladka)

Krém:

  • 1/2 skleničky Lotus pomazánky z originálních karamelových sušenek
  • 250 g měkkého tvarohu 
  • 100 g lučiny (větší kostka)
  • 125 ml smetany ke šlehání 

Na ozdobu Lotus sušenky (nadrcené)

Postup

Nejdříve upečte a rozmixujte dýni, nastrouhejte mrkev, nasekejte ořechy a prosejte do mísy oba druhy mouky smíchané se sodou, práškem do pečiva, skořicí a mixed spice. Potom si ušlehejte vejce s cukrem a olejem do pěny a postupně stěrkou zamíchejte moučnou směs, ořechy, mrkev a dýni. Košíčky plňte do 2/3 a pečte na 180°C přibližně 12 minut (zkuste špejlí). Nechte vychladnout v plechu.

Připravte krém. Smíchejte Lotus pomazánku s tvarohem a lučinou. Ušlehejte smetanu a poté opatrně přimíchejte mix zbylých ingrediencí. V případě potřeby doslaďte, ale myslím, že naznáte, že je to úplně akorát (pokud nechcete zemřít na předávkování cukrem, v tom případě směle do toho)! Krémem naplňte zdobící sáček s uzavřenou hvězdičkovou špičkou.

Vychladlé dortíky ozdobte krémem a drcenými sušenkami.

Tohle těsto je boží i jen tak – pokud chcete dobrou snídani a nechce se vám plácat se zdobením, přidejte do těsta pár rozinek, brusinek či sušených meruněk. Samozřejmě se dá použít klasický krém ze smetanového sýra, který k mrkvovému dortu neodmyslitelně patří.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang