andelsky-dort

Tento božský andělský dort vykouzlíte snadno doma z pouhých 6 ingrediencí.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 40 minut

Ingredience

  • 1 a 3/4 šálku (350 g) krystalového cukru
  • 1 šálek + 2 lžíce mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 12 velkých bílků při pokojové teplotě
  • 1 a 1/2 lžičky smetany
  • 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • volitelně: moučkový cukr na posypání, šlehačka a ovoce dle chuti

Postup

  1. Nastavte rošt trouby do dolní střední polohy a předehřejte troubu na 160 °C.
  2. V kuchyňském robotu nebo mixéru rozmixujte cukr na jemný prášek. Odeberte 1 šálek a dejte stranou pro použití v kroku 3. Zbytek nechte uvnitř kuchyňského robotu. Do kuchyňského robotu přidejte mouku na koláče a sůl. Mixujte, dokud se směs cukru, mouky a soli nezvětší a nezesvětlí.
  3. Ve velké míse ručním mixérem nebo stojanovým mixérem vybaveným šlehacím nástavcem šlehejte bílky a smetanu na středně nízkém stupni do pěny, asi 1 minutu.
  4. Přepněte na středně vysoký stupeň a pomalu přidejte 1 hrnek cukru, který jste si odložili stranou. Šlehejte, dokud se nevytvoří měkké špičky, asi 5-6 minut. Přidejte vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se nespojí.
  5. Ve třech dávkách pomalu prosejte moučnou směs do bílkové směsi pomocí jemného sítka a po každém přidání jemně přeložte gumovou stěrkou.
  6. Těsto nalijte a rozetřete do nevymazané formy. Formu otřásejte na kuchyňské lince, aby byl povrch hladký.
  7. Koláč pečte, dokud špejle nevyjde čistá, asi 40-45 minut. V polovině pečení formu otočte. Koláč se během pečení velmi zvedne.
  8. Vyjměte koláč z trouby a nechte ho zcela vychladnout na drátěné mřížce, asi 3 hodiny. Po vychladnutí přejeďte tenkým nožem po okrajích a jemně poklepejte formou o linku, dokud se dort neuvolní.
  9. V případě potřeby posypte moučkovým cukrem. Dort nakrájejte ostrým vroubkovaným nožem.
  10. Podávejte se šlehačkou a čerstvými lesními plody.
  11. Zbytky dortu uchovávejte v chladničce až 5 dní.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang