Recept na nejjednodušší rýžový nákyp

Hlavní jídlaRýžeSladká jídla
Rýžový nákyp

Jak z pouhých 5 ingrediencí připravit ten nejkrémovější rýžový nákyp.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 20 až 40 minut
  • Celkem: 25 až 45 minut
  • Počet porcí: 6 až 8

Ingredience

  • 1 šálek nevařené krátkozrnné nebo dlouhozrnné bílé rýže nebo 3 šálky vařené rýže
  • 3 až 4 šálky mléka
  • 1/3 šálku krystalového cukru a další podle potřeby
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 vanilkového lusku nebo 1 a 1/2 lžičky vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
  • 1 lžíce nesoleného másla – volitelně
  • možnost přidat: 1/2 šálku rozinek, 1/4 lžičky mleté skořice

Postup

  1. Odměřte rýži a mléko: do velkého hrnce dejte 1 šálek nevařené krátkozrnné nebo dlouhozrnné bílé rýže nebo 3 šálky vařené rýže.
  2. Přidejte 4 šálky mléka pro nevařenou rýži, 3 šálky mléka pro vařenou rýži.
  3. Přidejte 1/3 šálku krystalového cukru a 1/4 lžičky soli.
  4. Pokud používáte vanilkový lusk, vyškrábněte semínka z 1/2 vanilkového lusku a přidejte semínka a lusk do hrnce.
  5. Pokud používáte vanilkovou pastu, přidejte 1 a 1/2 lžičky.
  6. Přidejte libovolné přísady.
  7. Směs přiveďte k prudkému varu na středně silném ohni, často míchejte a seškrabujte dno pánve dřevěnou lžící nebo gumovou stěrkou, aby se rýže nepřichytila.
  8. Vařte, dokud rýže nezměkne.
  9. Snižte teplotu, aby se udržel pouhý var, a za občasného míchání vařte odkryté, dokud rýže velmi nezměkne a směs nezačne houstnout, 20 až 22 minut pro nevařenou rýži, 10 až 12 minut pro vařenou rýži.
  10. Odstavte z ohně a vmíchejte 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu, pokud jej používáte, a 1 lžíci nesoleného másla, dokud se nerozpustí.
  11. V případě potřeby vyjměte vanilkový lusk.
  12. Ochutnejte a podle potřeby přidejte další cukr.
  13. Rýžový nákyp při chladnutí dále houstne.
  14. V případě potřeby jej zřeďte dalším mlékem a podávejte teplý nebo studený.
  15. Zbytky lze uchovávat v chladničce ve vzduchotěsné nádobě až 5 dní.
  16. Ohřívejte na mírném ohni a podle potřeby přidejte více mléka, aby se rýžový nákyp zředil, protože za studena zhoustne.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang