Recept na nejlepší čokoládové lanýže

DezertyDezerty, zákusky a poháry
Nejlepší čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže se vyrábějí rozpuštěním čokolády se smetanou a máslem.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Chlazení: 6 hodin
  • Celkem: 6 hodin 15 minut
  • Počet porcí: 24

Ingredience

  • 285 g hořké čokolády (čokoládové lupínky nebo nahrubo nasekaná čokoláda)
  • 30 g (2 lžíce) nesoleného másla
  • 125 ml (1/2 šálku) smetany (plnotučné, ne nízkotučné, ne šlehačkové)

Na posyp (volitelně)

  • 1/2 šálku sušeného kokosu
  • 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku (holandský je tmavší, vypadá „nóbl“)
  • 1/2 šálku drcených arašídů (malé, takže se mohou přilepit)
  • 1/3 hrnku posypky nebo podobného materiálu
  • 1/4 hrnku moučkového cukru

Postup

  1. Čokoládu, smetanu a máslo vložte do misky vhodné do mikrovlnné trouby.
  2. Mikrovlnnou troubu zapněte na nejvyšší výkon na 4 x 30 sekund, mezi jednotlivými dávkami míchejte.
  3. Misku přikryjte talířem a nechte 5 minut stát, poté míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a není hladší.
  4. Misku vložte na 6 hodin do chladničky.
  5. Do lednice dejte také talíř nebo podnos, na který budete srolované lanýže pokládat.
  6. Do malé misky nebo na talířek dejte kakao/obal podle výběru.
  7. Polevu vyjměte z lednice.
  8. Čokoládová směs by měla být pevná – měkčí než studené máslo, ale tvrdší než arašídové máslo.
  9. Vezměte z mrazáku ledový balíček nebo sáček se zmraženým hráškem a položte ho na lavici. Přikryjte je několika papírovými utěrkami („Freezer Pack“).
  10. Naberte polévkovou lžíci (pomocí polévkové odměrky) a poté pomocí čajové lžičky směs naberte do dlaní.
  11. Srolujte do kuličky a poté položte na vychlazený talíř.
  12. Postup opakujte se zbývající čokoládovou směsí a podle potřeby si zchlaďte ruce na Freezer Packu.
  13. Jakmile jsou všechny kuličky srolované, obalte je v kakau nebo ve zvolené směsi.
  14. Podávejte při pokojové teplotě, aby byla čokoláda uvnitř krásně krémová.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang