Recept na nejlepší cuketové lasagne

Hovězí masoMasoSlané receptyZeleninová jídla
Cuketové lasagne

Věděli jste, že lasagne můžete připravit tak, že nudle nahradíte plátky cukety? Chutný výsledek má všechny báječné chutě, které na italském pokrmu milujeme – dokonce je velmi podobný i svou strukturou.

Příprava

  • Příprava: 40 minut
  • Vaření: 30 minut
  • Celkem: 1 hodina 10 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

Na cuketovou vrstvu

  • 5 středně velkých cuket
  • olivový olej ve spreji na vaření
  • 1 a ½ lžičky soli, rozděleně
  • ½ lžičky černého pepře, rozděleně
  • ½ lžičky česnekového prášku

Na masovou vrstvu

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • 1 lžíce čerstvého mletého česneku
  • 1 a ⅓ šálku marinara omáčky, rozdělený

Pro vrstvu ricotty

  • 425 g plnotučného mléčného sýra ricotta pokojové teploty
  • 2 velká vejce
  • ½ šálku nasekané čerstvé bazalky
  • na pokrytí: 230 g strouhaného polotučného sýra mozzarella, rozděleno

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a gril rozehřejte na střední teplotu.
  2. Cukety nakrájejte podélně na proužky o tloušťce 0,5 cm, z každé cukety získáte 6 plátků a konce vyhodíte.
  3. Plátky cukety potřete olivovým olejem a posypte je ½ lžičkou kuchyňské soli, ⅛ lžičkou černého pepře a ½ lžičkou česnekového prášku.
  4. Plátky cukety grilujte po částech 2-3 minuty z každé strany, nebo dokud nejsou zlatavé a pevné – ne hnědé a křupavé.
  5. Rozložte je na čisté kuchyňské utěrky, aby nasákly více vlhkosti.
  6. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě, asi 2 minuty.
  7. Přidejte maso, prolisovaný česnek, ½ lžičky soli a ¼ lžičky černého pepře.
  8. Vařte za stálého míchání dřevěnou lžící, aby se maso rozpadlo, dokud nebude syrové, asi 5 minut.
  9. Sceďte do cedníku, pak maso vraťte do hrnce a vmíchejte 1 šálek marinádové omáčky.
  10. Vypněte oheň a dejte stranou.
  11. Ve středně velké míse smíchejte vidličkou ricottu, vejce, bazalku a zbylou košer sůl a černý pepř.
  12. Na dno zapékací misky o rozměrech 23 x 13 cm rozetřete zbývající ⅓ hrnku marinara omáčky.
  13. Můžete také použít o něco menší zapékací misku, například o rozměrech 28 x 18 cm.
  14. Na marinara omáčku položte vrstvu cukety, pak třetinu směsi ricotty, třetinu masové směsi a třetinu rozdrobeného sýra mozzarella.
  15. Postup opakujte, přičemž plátky cukety uspořádejte v opačném směru: cuketa, ⅓ ricotty, ⅓ masové směsi, ⅓ mozzarelly.
  16. Opakujte naposledy a přidejte jednu vrstvu cukety navíc: cuketa, ricotta, masová směs, další cuketa a mozzarella.
  17. Pečte odkryté, dokud sýr nezezlátne, asi 30 minut.
  18. Pokud si přejete a pokud je vaše nádoba vhodná pro opékání, můžete sýr 1-2 minuty opékat na vysokém stupni, aby zhnědl.
  19. Před podáváním nechte 10 minut stát.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang