Nejlepší lasagne s ricottou – recept

Hlavní jídlaSlané receptySýryTěstovinyZapečené těstoviny
lasagne

Lasagne miluje úplně každý. Souhlasíte? Jde o skvělý způsob, jak nasytit spoustu lidí naráz. Zároveň představují ideální pokrm na pohoštění. Navíc se dají jednoduše zamrazit i ohřát. A zbylé porce vám budou dělat radost několik dní.

Na začátku připravíme omáčku z mletého hovězího masa, paprik, cibule a kombinace rajčatové omáčky, rajčatového protlaku a drcených rajčat. Tři druhy rajčat dodávají omáčce tu pravou, dokonalou chuť.

Nevšední surovinou je v tomto případě ricotta. A také se díky velkému množství sýrů obejdeme zcela bez bešamelu.

Ingredience na 8 porcí

Na masovou omáčku:

  • 2 lžičky extra panenského olivového oleje
  • 0,5 kg mletého hovězího masa
  • 1/2 střední cibule nakrájené na kostičky (asi 3/4 šálku)
  • 1/2 velké papriky (zelené, červené nebo žluté), nakrájené na kostičky (asi 3/4 šálku)
  • 2 stroužky drceného česneku
  • 1 plechovka kvalitní rajčatové omáčky
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého oregana nebo 2 lžičky sušeného oregana
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky (nejlépe plocholisté)
  • 1 lžíce italského koření
  • 1 špetka sušeného česneku
  • 1 lžíce červeného nebo bílého vinného octa
  • 1 lžíce až 1/4 šálku cukru (podle chuti, nepovinné)
  • sůl

Další suroviny:

  • 1/2 kg suchých lasagní
  • 400 g sýru ricotta
  • 500 g sýru mozzarella, nastrouhaného nebo nakrájeného na plátky
  • 100 g čerstvě nastrouhaného parmezánu

Postup

  1. Dejte vařit vodu na těstoviny a uvařte v ní lasagne. Pokud používáte lasagne, které se nemusí předvařovat, tento krok vynechte.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžičky olivového oleje, přidejte mleté hovězí maso a smažte, dokud nebude ze všech stran lehce opečené. Hovězí maso vyjměte děrovanou lžící a všechen tuk až na 1 lžíci slijte.
  3. V pánvi osmažte na kostičky nakrájenou papriku a cibuli a duste 4 až 5 minut, dokud cibule nezesklovatí a paprika nezměkne. Přidejte prolisovaný česnek a duste ještě půl minuty.
  4. Do pánve vraťte opečené maso. Promíchejte, snižte teplotu na minimum a duste dalších 5 minut.
  5. Poté přidejte rajčata a zbývající přísady na omáčku, včetně koření.
  6. Vlijte ocet, po lžících vmíchejte cukr a po každém přidání ochutnejte podle chuti. (Množství cukru se liší podle toho, jak kyselá rajčata používáte.)
  7. Podle chuti osolte a myslete na to, že později přidáte parmazán, který je slaný.
  8. Omáčku přiveďte k varu a vařte 15 až 45 minut za častého míchání.
  9. Troubu předehřejte na 200 °C.
  10. Naberte šálek omáčky a rozprostřete ji do vyššího pekáče o rozměru 20 × 30 cm. Na omáčku nandejte jednu vrstvu lasagní. Tu posypte trochou nastrouhané mozzarelly, přidejte část ricotty a nakonec část strouhaného parmezánu.
  11. Takto vrstvěte všechny suroviny, dokud vám nedojdou. Vrchní vrstvu by měly tvořit sýry.
  12. Zakryjte pekáč alobalem, mírně napnutým, aby se nedotýkal sýrů, a pečte 45 minut při teplotě 200 °C. Pokud chcete, aby se na povrchu nebo na okrajích udělala větší kůrčička, posledních 10 minut odkryjte.
  13. Nechte vychladnout a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang