Recept na nejlepší vepřový řízek

Hlavní jídlaMasoVepřové maso
Nejlepší vepřový řízek

Německý vepřový řízek je snadný recept, který se skvěle hodí pro náročné všední večery. Vepřové kotlety se naklepou na tenké, křehké řízky, které se opečou a osmaží, čímž vznikne křupavá kůrka a šťavnatý střed.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 35 minut
  • Počet porcí: 4 až 6

Ingredience

  • 1 kg vykostěných vepřových kotlet, ořezaných a nakrájených na 1 cm silné kotlety
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • 1 lžíce česnekové soli (nebo ji nahraďte stejným dílem soli a česnekového prášku)
  • 1/2 lžičky papriky
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 3 velká vejce
  • 2 šálky panko strouhanky
  • olivový olej, řepkový olej nebo jakýkoli olej na smažení na vysoké teplotě
  • citronové klínky k podávání, citrony nevynechávejte

Postup

  1. Prkénko na krájení vyložte plastovou fólií, položte na něj kotlety v jedné vrstvě a přikryjte je fólií (zabráníte tak rozstřiku).
  2. Kotlety naklepejte paličkou na maso nebo hřbetem těžkého hrnce na tloušťku 0,5 až 0,3 cm.
  3. Připravte tři mísy: v první smíchejte 1/3 hrnku mouky, 1 lžíci česnekové soli, 1/2 lžičky papriky a 1/2 lžičky pepře.
  4. Ve druhé misce rozšlehejte vidličkou 3 vejce.
  5. Do třetí misky přidejte 2 šálky panko strouhanky.
  6. Obě strany každé naklepané kotlety obalte v mouce, pak je namočte do rozšlehaného vejce a nechte přebytečné vejce odkapat zpět do mísy, než je obalíte ve strouhance panko.
  7. Při namáčení je vhodné použít vidličku, abyste si udrželi čisté ruce.
  8. Postup opakujte se zbývajícími kotletami.
  9. Jakmile jsou všechny kotlety obalené, rozehřejte velkou pánev s nepřilnavým povrchem na střední teplotu a přidejte tolik oleje, aby pokryl dno pánve.
  10. Jakmile se olej rozpálí, přidejte po několika kusů obalené kotlety a smažte je 3 až 4 minuty z každé strany nebo dokud nejsou propečené.
  11. V případě příliš rychlého zhnědnutí snižte teplotu.
  12. Vyjměte je na talíř vyložený papírovou utěrkou.
  13. Pro kontrolu propečenosti do jednoho řízněte – šťáva by měla být čirá.
  14. Podávejte s klínky citronu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang