Nejsnadnější perníčky – rychlý recept

CukrovíDezertyPečené cukrovíPerníkyVánoční cukroví
snadne-pernicky-recept

Medové perníčky u nás patří mezi nejpopulárnější cukroví, ať už vánoční, nebo velikonoční. Pokud vám dosavadní recepty na perníčky připadaly složité, můžete vyzkoušet některý z níže uvedených – jsou snadné, rychlé, a perníčky se vám budou doslova rozplývat na jazyku.

Nejlepší perníčky – sladké, kořeněné a plné vůně – jsou neodmyslitelnou součástí vánočních svátků. Ale proč bychom si nemohli dopřát tuhle pochoutku během celého roku? S těmito rychlými recepty na perníčky můžete rozproudit atmosféru vánočního kouzla kdykoli budete mít chuť na sladkou lahůdku. Připravte si ingredience a pusťte se do pečení.

V koření se skrývá to největší kouzlo perníčků. Směs koření si můžete koupit, ty nejlepší perníčky však připravíte z koření, které si sami namícháte.

Jak dlouho péct perníčky?

Perníčky se obvykle pečou při teplotě kolem 175 °C po dobu 10 až 12 minut. Přesné časování může záviset na tloušťce perníčků a na charakteru vaší trouby.

Začněte s pečením na kratší dobu a průběžně kontrolujte perníčky, aby nezhnědly příliš nebo se nespálily. Perníčky by měly být lehce zlaté a upečené po celé své ploše.

Vánoční perníčky – recept na medové perníčky

Perníčky můžete ozdobit glazurou z moučkového cukru a citronové šťávy, čokoládou nebo barevnými cukrářskými perličkami. Kreativita nemá mezí, takže si s ozdobením můžete hrát podle vlastní fantazie.

Vánoční perníčky – recept – ingredience

  • 250 g medu
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička perníkového koření (směs skořice, hřebíčku, muškátového oříšku)
  • 1 lžička sody bikarbony

Vánoční perníčky – recept – postup

  1. V hrnci smíchejte med s cukrem a zahřejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Pak nechte směs vychladnout.
  2. Přidejte vejce a dobře promíchejte.
  3. Do směsi postupně přisypávejte mouku, přidávejte perníkové koření a sodu bikarbonu.
  4. Vypracujte těsto na perníčky, zabalte je do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.
  5. Perníkové těsto rozválejte na pomoučněném vále a vykrajujte perníčky různých tvarů pomocí vykrajovátek na perníčky.
  6. Medové perníčky ukládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C po dobu 10-12 minut, nebo dokud nejsou zlatavé.
Recept na perníčky má snad každá rodina trochu jiný, najděte si ten, který bude nejvíce vyhovovat vám.

Rychlé perníčky – recept

Nejlepší perníčky nesou s sebou nejen vůni a chuť, ale i bohatou historii a symboliku. Jsou spojeny s tradičními oslavami i moderním pečením a zdobením.

Rychlé perníčky – recept – ingredience

  • slané máslo (100 g)
  • zlatý sirup nebo cukrový rozvar (2 lžíce)
  • třtinový cukr (100 g)
  • jedlá soda (1/2 lžíce)
  • sušený zázvor (1 lžíce)
  • skořice (1 lžička)
  • hladká mouka (225 g)
  • cukr moučka (50 g)

Rychlé perníčky – recept – postup

  1. V rendlíku rozpusťte máslo, sirup a cukr, a nechte vychladnout. Smíchejte sodu, zázvor, skořici a mouku. Přilijte vychladlou směs sirupu a cukru, promíchejte vařečkou a propracujte rukama.
  2. Pokud je těsto na perníčky příliš suché, můžete přidat lžíci mléka. Zpracované perníkové těsto uložte do ledničky.
  3. Po hodině perníkové těsto vyjměte, položte na arch pečicího papíru, vypracujte z něj trojúhelník a přikryjte dalším archem pečicího papíru. Vyválejte na tloušťku zhruba 1/2 cm a opět uložte na hodinu do ledničky.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Pečicí plech vyložte pečicím papírem, vyjměte těsto na perníčky z ledničky a vykrajujte požadované tvary.
  5. Položte na plech vyložený papírem, pečte zhruba 10-12 minut a nechte vychladnout. Moučkový cukr smíchejte s vodou a vytvořenou směs použijte k ozdobení hotových a vychladlých perníčků.

Rychlé perníčky – recept na měkké perníčky

Chcete mít perníčky hned měkké? Vyzkoušejte tento recept na rychlé perníčky a zároveň hned měkké. Skvěle se hodí k čaji nebo jako sladký zákusek po večeři. Nechte se unést vánoční atmosférou a užijte si doma připravené měkké perníčky.

Měkké perníčky – ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička perníkového koření (skořice, hřebíček, muškátový oříšek)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 120 g másla
  • 150 g medu
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Měkké perníčky – postup

  1. V hrnci rozehřejte máslo, med a cukr, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nevařte, pouze zahřívejte. Nechte směs vychladnout.
  2. Do mísy prosijte mouku, perníkové koření, jedlou sodu a špetku soli. Promíchejte.
  3. Přidejte směs zahřátého másla, medu a cukru do misky s moukou. Přidejte také vejce a vanilkový extrakt.
  4. Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto na perníčky.
  5. Hotové perníkové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho alespoň na hodinu odpočinout do lednice.
  6. Troubu předehřejte na 180 °C.
  7. Vyválejte perníkové těsto na pomoučené ploše na tloušťku asi 1 cm a vykrajujte perníčky pomocí vašich oblíbených vykrajovátek na perníčky.
  8. Položte perníčky na plech s pečicím papírem a pečte je asi 10-12 minut, dokud nejsou lehce zlatavé.
  9. Nechte perníčky zchladnout na plechu, až ztuhnou. To jim dodá dodatečnou měkkost.
  10. Hotové měkké perníčky můžete ještě ozdobit cukrovou polevou nebo kakaem dle vašich představ.
Medové nejlepší perníčky zdobte společně s dětmi, krásnější vánoční dárek nenajdete.

Zdravé perníčky – recept

Pokud hledáte způsob, jak si vychutnat ty nejlepší perníčky bez zbytečných kalorií, máme pro vás skvělý recept na zdravé zázvorové perníčky. Navíc jsou bez lepku, takže jsou vhodné i pro ty s citlivostí na lepek. Vyzkoušejte i další recepty na zdravé vánoční cukroví.

Zdravé perníčky – ingredience

  • 2 a 1/2 šálku mandlové mouky
  • 1/4 šálku kokosové moučky
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1/4 šálku medu nebo javorového sirupu
  • 1/4 šálku kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Zdravé perníčky – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si plech s pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte mandlovou mouku, kokosovou moučku, mletý zázvor, skořici, hřebíček, muškátový oříšek, jedlou sodu a sůl. Dobře promíchejte.
  3. V jiné míse spojte med (nebo javorový sirup), rozpuštěný kokosový olej, vejce a vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud nedostanete hladkou směs.
  4. Postupně přidejte suché ingredience do mokrých a promíchejte, dokud nedostanete jednotné těsto na perníčky.
  5. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice, aby ztuhlo.
  6. Vyválejte perníkové těsto na pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi 5 mm. Použijte vaše oblíbená vykrajovátka na perníčky.
  7. Perníčky ukládejte na připravený plech s malým odstupem mezi nimi.
  8. Jak dlouho péct perníčky? Pečte v předehřáté troubě po dobu 10-12 minut, nebo dokud nezačnou lehce zlátnout.
  9. Vyjměte z trouby a nechte perníčky úplně vychladnout.
  10. Po vychladnutí můžete zdravé perníčky ozdobit glazurou z moučkového cukru smíchaného s trochou vody nebo citronové šťávy.
Medové perníčky jsou nejen sladkým pokrmem, ale také symbolem spojeným s tradicí, pohodou a radostí.

Rychlý perník – recept

Vánoce jsou obdobím, kdy se domovy plní vůní koření, cukru a teplého pečiva. Pokud však nemáte tolik času strávit hodiny pečením a vykrajováním, přinášíme vám rychlý recept na výrobu perníku na plech. Tato varianta vám umožní rychle a snadno si vychutnat vůni i chuť perníku bez zdlouhavé přípravy.

Rychlý perník – ingredience

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku másla (rozpuštěného)
  • 2/3 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku medu
  • 1 vajíčko

Rychlý perník – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a plech vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, třtinový cukr, jedlou sodu, perníkové koření a sůl.
  3. V jiné míse smíchejte rozpuštěné máslo, mléko, med a vajíčko. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladkou směs.
  4. Postupně přidejte mokré složky do suchých a míchejte, dokud nedostanete homogenní těsto na perník.
  5. Těsto na perník nalijte na připravený plech a rovnoměrně ho rozetřete.
  6. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 20-25 minut.
  7. Vyndejte plech z trouby a nechte perník vychladnout. Poté jej můžete nakrájet na čtverečky, trojúhelníčky nebo jiné oblíbené tvary.

Recepty – vánoční cukroví

Vánoce bývají nejkrásnější dobou roku, kdy se všechno kolem třpytí a voní vánoční atmosférou. A co by to bylo za Vánoce bez tradičního domácího cukroví? Připravte se na svátky jinak a vyrazte do kuchyně s neodolatelnými recepty na vánoční cukroví.

Perníčky patří mezi oblíbené vánoční cukroví. Dnes jsou perníčky oblíbenou vánoční aktivitou pro rodiny a děti, které si užívají zdobení těchto lahodných pochoutek. Mnoho lidí si vytváří vlastní recepty a zdobí perníčky glazurou, cukrovými perličkami nebo krémovými polevami.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang