nov25c325a9cukrov25c325ad-9374225

Jestli bylo včera ráno v práci poměrně vylidněno (kolem poledne se začali do laborky trousit i nejvytrvalejší vánočno-večírkoví slaviči s černými kruhy pod očima a lehkým bolehlavem), dnes je tu takřka pusto a prázdno. Zjistila jsem, že díky čilému ruchu, který tu obvykle vládne, už nejsem zvyklá na ticho a běžné zvuky. Po dlouhé době slyším, jak nám v práci profukují okna, jak vržou dveře, jak kolega klepe do klávesnice a jak mi tiše vrčí větráček u notebooku.

Slyším klapot bot na chodbě. A vlastně si to ticho docela užívám. Jen mi tu chybí ostatní. Všichni už mají prázdniny nebo dovolenou. A já zatím ani nejsem naladěná na vánoční notu, protože vím, že sem půjdu ještě v pondělí. Ale to nevadí. Přivolám si trochu vánoční nálady sepsáním třetího dílu receptů na cukroví.

Posledním kouskem skládanky jsou letošní novinky. Cukroví, ke kterému mě někdo inspiroval nebo které jsem už dlouho chtěla zkusit… Takové, jakým dříve byly skořicová kolečka, ultraořechový suchárek, luxusní kokosky či košíčky s karamelovým krémem. Takové, které u nás zdomácní a všichni se na něj budou těšit.

A tady něco navíc! Recept na kokosky, který je zároveň paleo – zkoušku si určitě zaslouží – více zde v receptu na paleo kokosky, nebo také vyzkoušejte recept na výtečné máslové sušenky či domácí indiánky. Také si můžete připravit výborné a hlavně jednoduché nepečené kokosové kuličky nebo klasické kakaové pracny.

Zatímco kávové pusinky s bílou čokoládou, sušenými třešněmi a mandlemi byly mým vlastním nápadem na poslední chvíli, pistáciovo-medová kolečka jsem nosila v hlavě už pořádně dlouho. Vlastně už od té doby, co jsem si pořídila kuchařku Rok v kuchyni od Kitchenette. Cukroví s kaštanovým krémem? Konečně mě někdo popostrčil směrem, kterým jsem dlouho pošilhávala.

Při ořechových srdíčcích inspirovaných Basler Brunsli jsem zase myslela na mamku. Kupodivu jsem z nich ale nadšenější já než ona. A vanilkové kroužky s limetkovou polevou, brusinkami a pistáciemi? Něco podobného jsem někde zahlédla a už nebylo cesty zpět. Musím mít něco červeno-zeleného. A s limetkovou polevou.

PB&J oválky

Ingredience:

  • 220 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 170 g másla
  • 100 g jemně mletých arašídů (nebo arašídového másla)
  • 160 g krupicového cukru
  • 1 vejce

Arašídový krém:

  • 1/2 sklenice jemného arašídového másla
  • 125 g mascarpone
  • 100 g másla
  • cukr podle chuti

Na dokončení:

  • 1/2 skleničky oblíbené marmelády (já měla milované Summer Berries s kapkou rumu od M&S)
  • rozpuštěná čokoláda a celé arašídy na ozdobení

Postup

  1. Z mouky, sody, soli, másla, arašídů, cukru a vejce uhněťte vláčné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte přes noc uležet v chladu. Druhý den vyválejte na plát o síle 2 – 3 mm a vykrajujte oválky. Pečte při 180 °C do zezlátnutí okrajů na plechu vyloženém papírem na pečení. Nechte vychladnout. 
  2. Z obou másel a mascarpone vyšlehejte nadýchaný krém. Oslaďte ho podle chuti. 
  3. Vždy dva oválky slepte marmeládou a k nim pomocí krému přilepte třetí. Potřete čokoládou a ozdobte polovinou arašídu. 

TIP: Další oblíbený recept na cukroví je linecké cukroví ze špaldové mouky.

Pistáciovo-medová kolečka s kaštanovým krémem

Ingredience:

  • 150 g másla
  • 200 g medu
  • 1 vejce
  • 150 g mletých pistácií
  • 100 g mletých lískových ořechů
  • 300 g hladké mouky
  • 3 lžíce rumu
  • lžička soli

Krém:

  • 100 g kaštanového pyré
  • 150 g másla
  • 250 ml mléka 
  • 40 g škrobu (vanilkového pudinku)
  • 4 lžíce vanilkového cukru
  • cukr podle chuti
  • čokoláda na potření

Postup

  1. Z másla, medu, vejce, ořechů, mouky, rumu a soli vypracujte těsto a zabalené do fólie ho odložte do lednice. Po dvou hodinách vyválejte na placku o síle 3 mm a vykrajujte kolečka. Pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C. Nechte vychladnout.
  2. Malou trošku mléka odeberte a rozmíchejte v něm škrob nebo pudinkový prášek, zbytek mléka s cukrem zahřejte k varu.
  3. Za stálého míchání vlijte ke vroucímu mléku rozmíchaný škrob a uvařte hustý pudink. Odstavte, vmíchejte 50 g másla a za občasného promíchání nechte úplně vychladnout.
  4. Zbylé máslo vyšlehejte do pěny a přišlehejte pudink. Nakonec přidejte kaštanové pyré a v případě potřeby doslaďte. Pomocí cukrářského sáčku slepujte kolečka krémem.
  5. Na závěr polijte čokoládou. Tento druh cukroví potřebuje alespoň týden uležet v chladu. 

Kávové pusinky s bílou čokoládou, sušenými třešněmi a mandlemi

Ingredience:

  • 120 g moučkového cukru 
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce instantní kávy
  • 4 bílky
  • 120 g krupicového cukru
  • špetka soli

Na dokončení:

  • 100 g bílé čokolády (nejlépe v pecičkách)
  • 50 g plátkovaných mandlí
  • 50 sušených třešní

Postup

  1. Moučkový cukr promíchejte s kakaem a kávou. Z bílků, krupicového cukru a soli vyšlehejte tuhý lesklý sníh. Nakonec do sněhu přišlehejte připravený moučkový cukr s kávou a kakaem.
  2. Těstem naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený papírem na pečení stříkejte pusinky. Sušte v troubě při 100 °C asi 60 minut.
  3. Poté troubu vypněte a nechte pusinky vychladnout (klidně přes noc).
  4. Špičky pusinek namáčejte do rozpuštěné bílé čokolády a posypte sekanými mandlemi a třešněmi.

Ořechová srdíčka ala Basler Brunsli

Ingredience:

  • 250 g moučkového cukru
  • 125 g mletých mandlí
  • 125 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g holandského kakaa
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička skořice
  • 2 bílky
  • 2 lžíce cherry brandy

Na dokončení bílá čokoláda na ozdobení.

Postup

  1. Cukr, kakao, ořechy, mandle a koření smíchejte dohromady. Přidejte bílky a rukama zpracujte na těsto. Nakonec přilijte alkohol a znovu propracujte.
  2. Nechte zabalené odpočinout v lednici (minimálně 2 hodiny). Rozválejte asi na 1 cm plát a vykrajujte srdíčka nebo kolečka.
  3. Pečte na papírem vyloženém plechu při 180 °C. Nepečte úplně dosucha! Po vychladnutí ozdobte srdíčka nebo ořechová kolečka bílou čokoládou.

Vanilkové kroužky s limetkovou polevou, pistáciemi a brusinkami

Ingredience:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 3/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 60 g másla
  • 2 žloutky
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1 lžíce strouhané citronové nebo limetkové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo semínka z 1/2 vanilkového lusku)

Poleva:

  • 4 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
  • 1 a 1/2 hrnku moučkového cukru

Na dokončení:

  • 50 g sušených brusinek nakrájených nadrobno
  • 50 g nasekaných pistácií

Postup

  1. Máslo s cukrem ušlehejte do pěny, poté přišlehejte žloutky, sůl, vanilku a citrusovou kůru. Nakonec přidejte mouku smíchanou se škrobem a práškem do pečiva a vypracujte těsto.
  2. To uložte do lednice zabalené ve fólii. Poté vyválejte na plát o síle 3 mm a vykrajujte kolečka s prázdným středem (kroužky).
  3. Pečte na 180 °C do zezlátnutí. Po vychladnutí polévejte polevou připravenou utřením cukru s citrusovou šťávou a ihned posypte sekanými pistáciemi a brusinkami.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang