Mezi nejrozšířenější a zároveň nejznámější čaje patří bezpochyby čaje zelené, černé a bílé. Ovšem existuje také mnoho dalších druhů čaj, které ve skutečnosti mezi čaje jako takové neřadíme. O které čaje se jedná? A může být jejich dlouhodobé užívání problematické? A kde najít kvalitní čaj?

Nápojům, které se připravují z nejrůznějších bylin a sušeného ovoce, se totiž také říká čaj, ale pokud nebyly připraveny z čajovníku čínského, tak se o čaj v pravém slova smyslu nejedná. To však neznamená, že bychom tyto „čaje“ neměli pít. Ba právě naopak.

Rostliny na rozdíl od léčiv s jednou jedinou izolovanou látkou, obsahují celý komplex účinných látek. Ty se navíc v rostlinách vyskytují ve vyváženém poměru a vzájemném souladu. Nejdůležitější látky obsažené v léčivých rostlinách jsou éterické oleje, alkaloidy, hořčiny, flavonoidy, třísloviny a další.

Příprava čaje z léčivých rostlin

Nejste zrovna babka kořenářka? Nevadí, čaj z léčivých rostlin dokážete určitě připravit i tak. Stačí, když vezmete sušené celé nebo sušené části rostlin (lístky, květy nebo rozdrcený kořen) a zalijte je horkou nebo vroucí vodou. Po deseti minutách vše přecedíte a můžete pít.

Pokud máte pocit, že čaj svou chutí připomíná odvar ze špinavých ponožek, není to tím, že byste něco zkazili. Mnoho čajů má hořkou chuť, kterou můžete odstranit lžičkou medu. Med ale přidejte až poté, co čaj vychladne na teplotu vhodnou k pití, jinak byste mohli zničit důležité a zdraví prospěšné látky v medu obsažené.

Meduňkový čaj

Meduňku můžeme s trochou nadsázky považovat za takové přírodní antidepresivum, neboť má zklidňující účinky. Pomáhá při neurotických poruchách, jejichž důsledkem jsou žaludeční a srdeční potíže nebo třeba potíže při usínání.

Meduňka je vhodná k léčbě dráždivého tračníku a doprovodných příznaků (plynatost, křeče břicha a nechutenství). Účinná je také při nachlazení nebo na zmírnění menstruačních potíží.

Mátový čaj

Mentol, který je obsažen v mátě, má blahodárné účinky na trávení. Dokáže stimulovat odtok žaludečních šťáv, které způsobují překyselení žaludku a pálení žáhy. Mátový čaj si tedy uvařte, pokud chcete vyzrát na zažívací potíže (plynatost, střevní křeče, zvracení, nechuť k jídlu) nebo mořskou nemoc a nevolnost.

Heřmánkový čaj

Hoďte do koše lexaurin, neurol nebo diazepam a zkuste to s heřmánkem, který obsahuje látky působící na lidský mozek stejným způsobem jako léky, jež se podávají při úzkostech. Heřmánkový čaj zmírňuje stres, zklidňuje tělo i duši a výborně se hodí např. při problémech s usínáním.

Heřmánek má taktéž antispastický účinek. Pozitivně působí jak na hladké svalstvo trávicího traktu při zažívacích obtížích, tak třeba na svalstvo dělohy při obtížích menstruačních. Pomáhá také při prevenci a při léčbě žaludečních vředů (urychluje jejich hojení).

Kotvičníkový čaj

Řekněme si to na rovinu: kotvičníkový čaj dokáže nudné večery proměnit ve vášnivé noci. Tento čaj je totiž vhodný nejen jako podpůrný prostředek k nárůstu svalové hmoty a pro zlepšení sportovních výkonů, ale slouží i ke zvýšení sexuálního apetitu. Kotvičníku se také někdy přezdívá „rostlinná viagra“.

Kotvičník zvyšuje u mužů hladinu testosteronu a u žen zase zvedá hladinu estrogenu. Tato bylina tedy jak u žen, tak u mužů zvyšuje chuť na sex, u starších žen navíc zmírňuje negativní klimakterické příznaky.

Zázvorový čaj

Zázvorovým čajem dnes léčí nachlazení vysokoškoláci i důchodci. Patrně však ani jedna ze skupin neví, že zázvor působí také jako afrodiziakum. Zázvor dále působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém, je tedy ideální prevencí proti rýmě a chřipce. Mimo jiné má ale také pozitivní účinky na trávicí trakt. Potlačuje pálení žáhy, nadýmání, pomáhá proti nevolnosti (při cestování i v těhotenství).

Pozor na dlouhodobé užívání

Ačkoliv jsou čaje velmi jemným léčivým prostředkem, tak se stále jedná o léky. Zapomeňte tedy na dnes hojně rozšířené přesvědčení, že přírodními prostředky se nedá nic zkazit a léčivé čaje pijte s rozvahou.

Pamatujte především na to, že léčivé čaje nejsou vhodné k dlouhodobému užívání, protože pak by mohlo dojít k nežádoucím vedlejším účinkům (bolest hlavy, nevolnost atd.). Žádný léčivý čaj nepijte déle jak šest týdnů. Pokud vaše problémy, kvůli kterým čaj pijete, stále přetrvávají, raději zvolte jiný druh čaje, který má podobné účinky nebo navštivte lékaře.

Kde hledat kvalitní čaje

Chystáte-li se vařit čaj z léčivých rostlin, pak nejlépe uděláte, pokud si rostliny sami vypěstujete nebo nasbíráte čerstvé někde na louce. Vždy platí, že pokud chcete použít čerstvé byliny a části čerstvých rostlin, měli byste dbát na to, aby nebyly chemicky ošetřené.

Toužíte-li po kvalitním černém nebo zeleném čaji, pak byste se měli obloukem vyhnout supermarketům a nejlépe i prodejnám, kde čaj nabízejí ve velkých skleněných nádobách. Častý kontakt se vzduchem a světlo totiž čajovým lístkům rozhodně nesvědčí. Nejlépe uděláte, když čaj nakoupíte ve specializovaných obchodech nebo čajovnách. Tam bývá skladován v dobře uzavřených nádobách.

Nejkvalitnější čaje jsou vždy sypané, pro sáčkové čaje se používají až nižší kvalitativní třídy. Černý čaj bývá také označován písmeny. Označení kvality čaje vychází především z druhu listů, které jsou v čaji obsaženy a obecně platí, že lepší kvality jsou čaje s delším názvem. Například FTGFOP (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) obsahuje kvalitnější lístky, a je také daleko dražší, než OP (Orange Pekoe).

Jak si na čaji pochutnat

Chcete-li si na čaji opravdu pochutnat, pak byste si měli nejen koupit nějaký kvalitní, ale i dodržet několik zásad při jeho přípravě. Konvičku a šálky na čaj byste měli vždy používat jen pro přípravu čaje a ne k jiným účelům a po použití vše opláchnout pouze vodou.

Voda, kterou čaj zaléváte, by měla mít teplotu 60 – 90 stupňů. Varem se ničí chuť čaje a stejně tak se ničí i stykem s kovem (např. s kovovým sítkem). Doba louhování závisí vždy na druhu čaje. Většina černých čajů se louhuje 3 až 5 minut, čaje zelené asi 1 až 4 minuty, čaje bílé 5 až 7 minut. Nejlepší je vždy u konkrétního čaje vyzkoušet různé doby louhování.

Začíná to být složité? Nemusíte se bát, u přípravy čaje totiž naštěstí platí, že neexistuje žádný správný postup přípravy. Nejdůležitější je udělat si šálek čaje tak, aby vám chutnal.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang