Tento dort s klasickou kombinací tradičního piškotu, ořechů a náplní z mascarpone je mimořádně luxusní. Pokud máte rádi ořechové dorty, vyzkoušejte i pekanový dort.

Příprava

  • Příprava: 45 minut
  • Doba pečení: 30 minut + odpočívání
  • Počet porcí: 10
  • Obtížnost: Snadné

Ingredience

Na těsto

  • 250 g změklého másla + na vymazání
  • 100 ml silné vychlazené černé kávy
  • 280 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 85 g vlašských ořechů (2 lžíce nasekané nahrubo, zbytek najemno)

Na náplň

  • 100 g prosetého moučkového cukru + na posypání
  • 150 ml plnotučné smetany
  • 100 g mascarpone o pokojové teplotě

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou) nebo na 160 °C (plynovou). Máslem vymažeme 2 dortové formy a vyložíme je pečícím papírem. 2 lžíce kávy si odložíme stranou na náplň.
  2. Máslo, mouku, cukr, prášek do pečiva, vejce, vanilku a polovinu zbývající kávy vyšleháme ve velké míse elektrickým šlehačem. Vmícháme nadrobno nasekané vlašské ořechy. Rozdělíme do forem a rozetřeme.
  3. Jeden z koláčů posypeme nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Těsta pečeme 25-30 minut dokud nezezlátnou, nevykynou a špejle, zapíchnutá do jejich středu, nevyjde čistá.
  4. Hladké dorty pokapeme zbylou kávou a necháme ve formách vychladnout.
  5. Mezitím si na náplň vyšleháme moučkový cukr, smetanu a mascarpone. Poté vmícháme 2 lžíce rezervované kávy.
  6. Rozetřeme náplň na dortové těsto, přiklopíme těstem s ořechovou polevou a posypeme trochou moučkového cukru.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang