Recept na pečenou kořenovou zeleninu s rajčaty a kapustou

Grilovaná zeleninaPřílohyZeleninová jídlaZeleninové přílohy
pecena-korenova-zelenina-2

Zahřejte se v zimě tímto příjemným ragú z pečené kořenové zeleniny s rajčaty a kapustou.

Ingredience

  • 1-2 kg kořenové zeleniny, jako je pastinák, řepa, mrkev, brambory, tuřín a celer, oloupané a nakrájené na kousky
  • 1 hlavička česneku, oddělené a oloupané stroužky
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 hrnku nakrájené cibule
  • 1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
  • 1 plechovka celých loupaných rajčat
  • 2 hrnky nasekané listové zeleniny, například kapusty nebo mangoldu
  • 1 lžička italského koření nebo sušeného oregana
  • Černý pepř, podle chuti
  • Omáčka tabasco, volitelně, podle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 230 °C. Do velké zapékací mísy dejte kořenovou zeleninu, česnek a 3 lžíce olivového oleje. Posypte solí. Pečte 45 minut a v polovině pečení zeleninu promíchejte.
  2. Zatímco se kořenová zelenina peče, rozehřejte hrnci 3 lžíce olivového oleje na středně vysoké teplotě. Když je olej rozpálený, přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezačnou její okraje hnědnout.
  3. Vmíchejte rajčatový protlak a ještě minutu smažte.
  4. Přidejte loupaná rajčata i s tekutinou a vařečkou je rozbijte na menší kousky. Dobře promíchejte. Přidejte italské koření. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na nejnižší možný stupeň.
  5. Hrnec přikryjte a nechte mírně vařit, zatímco se kořenová zelenina peče.
  6. Když je kořenová zelenina hotová (na okrajích by měla být zhnědlá a snadno propíchnutelná vidličkou), vyjměte ji z trouby.
  7. Do hrnce s rajčaty přidejte nakrájenou listovou zeleninu. Vařte, dokud zelenina nezvadne, asi 5 minut. Vmíchejte kořenovou zeleninu.
  8. Podle chuti osolte a opepřete, případně dochuťte tabascem, pokud jej používáte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang