Naučte se s námi, jak pokaždé dokonale ugrilovat lilek. Použijte jej jako vynikající přílohu s kuskusovým salátem, nebo si jej vychutnejte samotný. Pro přípravu bezlepkové varianty použijte místo kuskusu quinou.

Ingredience

  • 2 středně velké lilky nakrájené na 0,5 cm silná kolečka
  • Extra panenský olivový olej na pokapání
  • Mořská sůl

Na kuskus:

  • ½ hrnku suchého kuskusu
  • ½ lžičky extra panenského olivového oleje, další na pokapání
  • 1 stroužek česneku, utřený
  • 1 lžíce citronové šťávy a 1/2 lžičky kůry
  • 3 lžíce nasekaných sušených meruněk nebo datlí
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Špetka chilli vloček
  • ¼ hrnku jemně nasekané petrželky
  • 3 lžíce nasekaných nebo nakrájených mandlí
  • ¼ hrnku lístků máty na ozdobu

Postup

  1. Začněte přípravou kuskusového salátu. Kuskus uvařte v hrnci s osolenou vroucí vodou, dokud nebude al dente, asi 7 až 8 minut. Sceďte ho a přendejte do středně velké mísy.
  2. Přidejte olivový olej, česnek, citronovou šťávu, citronovou kůru, sušené meruňky, sůl, pepř a chilli vločky. Vmíchejte petrželku a mandle a dochuťte podle chuti.
  3. Rozpalte gril na středně vysokou teplotu. Lilek pokapejte olivovým olejem a posypte solí a pepřem. Grilujte 2 až 3 minuty z každé strany, dokud není dobře opálený a měkký.
  4. Lilek naaranžujte na talíř a doplňte kuskusovým salátem. Ozdobte čerstvou mátou. Pokapejte olivovým olejem a dochuťte podle chuti.
  5. Podávejte pro 4 osoby jako přílohu nebo pro 2 osoby jako hlavní jídlo.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang